Zo ga je goed voorbereid op wintersport

Vakantie
Diks Autoverhuur, 13 Dec 2019 12:30

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Veel mensen hebben hun trip al een aantal maanden geleden geboekt en zijn de ski’s al aan het waxen voor een nieuw seizoen vol sneeuwpret.

Ga jij dit jaar met de auto op wintersport? Dan is het goed om, naast je accomodatie en wintersportgear, ook je vervoer ernaartoe zo snel en goed mogelijk te regelen.

Bekijk voertuigen

Zorg voor de juiste banden

Op wintersport met zomerbanden is een echte no-go. Vandaag de dag is rijden met zomerbanden in veel skigebieden zelfs verboden. Zorg er dus voor dat je auto de juiste all-season banden met sneeuwvlok-symbool heeft voordat je vertrekt. Let op dat veel garages een wachtlijst hebben voor het verwisselen van banden. Als je een auto of busje huurt bij Diks Autoverhuur, kun je van tevoren aangeven dat je winterbanden wilt die geschikt zijn voor je wintersport. Op aanvraag voorzien wij onze voertuigen voor de wintersport van All-seasonbanden met het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok syZo is het gebruik van winterbanmbool). Dit symbool geeft aan dat deze banden voldoen als winterband in heel Europa.

Het is belangrijk om - ook al heb je winterbanden - afstand te houden bij sneeuwval. Daarnaast is het zeer aan te raden om eens een slipcursus te volgen. Als wintersporter ken je het gevoel van uitslippen al van je ski’s of snowboard. Op een slipcursus leer je het gedrag van je auto kennen. Daarnaast leer je de auto onder alle omstandigheden onder controle te houden.

Auto huren met winterbanden

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden, zijn sneeuwkettingen onmisbaar voor wintersport. Door gladheid en sneeuw op een helling kom je vaak zonder sneeuwkettingen niet naar boven. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen. Bij een huurbusje of -auto kun je sneeuwkettingen huren. Bij Diks beschikken we over verschillende sneeuwkettingen met manuele spanning en enkele sneeuwkettingen met zelfspanners.

Op Europese (berg)wegen, voorzien van een verkeersbord met daarop een wiel en sneeuwketting, is het hebben van sneeuwkettingen verplicht. Het rijden zonder sneeuwketting is, naast erg gevaarlijk, ook nog strafbaar. Zorg er dus voor dat je de sneeuwkettingen binnen handbereik hebt liggen als je van plan bent om naar de sneeuw te rijden. Wil je zeker weten of sneeuwkettingen verplicht zijn in jouw skigebied? Kijk op de interactieve kaart van VACO: Interactieve Kaart Winterbanden en Sneeuwkettingen.

Auto huren met sneeuwkettingen

Zorg voor extra ruimte voor ski's en bagage

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op wintersport te gaan, zodat ze makkelijk hun eigen ski’s en snowboards kunnen meenemen. Toch nemen deze spullen vaak veel plaats in beslag en dan hebben we het nog niet gehad over wintersport kleding. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een dakkoffer op het dak van de auto te plaatsen of met meerdere auto’s te rijden, maar het kan ook anders: huur een busje! Door een busje te huren, kun je iedereen en alle spullen die je nodig hebt in één keer meenemen. Super handig en daarnaast ook erg gezellig.

Auto met dakkoffer huren

Zorg voor de juiste (verplichte) spullen in de auto

Ieder wintersportland kent andere verkeersregels, ook ten opzicht van de verplichte items in de auto. In veel wintersportlanden moet je bijvoorbeeld een EHBO-doos en gevarendriehoek meenemen. Het is de verantwoordelijkheid van de huurder om ervoor te zorgen dat alle spullen aanwezig zijn in het huurvoertuig.

Check daarom voordat je op wintersport gaat wat de verplichte items van jouw bestemming, en de landen waar je doorheen rijdt, zijn. Wij zetten alle verplichte items van de meest populaire wintersportgebieden alvast voor je op een rijtje:

  • Frankrijk: een gevarendriehoek en veiligheidshesje.

  • Duitsland: een EHBO-doos, gevarendriehoek en veiligheidshesje.

  • Italië: een gevarendriehoek en veiligheidshesje.

  • Oostenrijk: een EHBO-doos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes.

  • Zwitserland: een gevarendriehoek.

Houd rekening met onverwachte situaties

Ga altijd goed voorbereid en voorzichtig op weg. Omdat we het niet gewend zijn om in winterse omstandigheden te rijden, kan het voorkomen dat je onverwahts met stukken langs de kant komt te staan. Omdat je nooit precies weet wanneer en waarom het misgaat op jouw route, moet je er altijd rekening mee houden dat je een paar uur vast kunt komen te staan. Natuurlijk kan het zijn dat je in één keer naar je bestemming rijdt, maar zorg ervoor dat je voorbereid bent op het ergste. Hou je tank daarom altijd halfvol en zorg voor warme dekentjes, warmen dranken in thermosfles en een zaklamp. Daarnaast is het goed om een navigatiesysteem mee te nemen en je telefoon altijd op te laden in de auto. Dit kan op de accu, maar zorg ook voor een powerbank voor als de accu uitvalt.

Sta jij met pech langs de weg? Dan is het fijn als je zo snel mogelijk wordt geholpen. Als je een busje of auto huurt bij Diks, ben je verzekerd van onze 24/7 pechhulp. Door deze hulp ben je, ook buiten Nederland, zo weer op weg!