Met een vrachtwagen naar België

België kent verschillende tolwegen. Deze tolwegen zijn helemaal gratis voor personenauto’s, maar niet voor vrachtwagens. Voor vrachtwagens met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 3500 kg is er een tolsysteem van kracht.

Alle vrachtwagens die op de Belgische openbare weg rijden zijn verplicht een steeds ingeschakelde On Board Unit (OBU) aan boord te hebben. Deze factureert alleen de verreden kilometers op betalende tolwegen.

Meer informatie

Moet ik alleen op betalende tolwegen een OBU hebben?

Nee, de OBU dient ingeschakeld te zijn op alle openbare wegen in België. Het toestel factureert slechts op de betalende tolwegen, en niet op wegen met een 0-tarief. Er is ook controle buiten de grote verkeersassen om het reglementair gebruik van een OBU na te gaan

Voor wie geldt de kilometerheffing in België?

De kilometerheffing is in voege getreden voor alle voertuigen voor goederenvervoer van meer dan 3,5 ton Maximaal Toegelaten Massa (MTM) en voor N1 voertuigen met carrosserie code BC vanaf 1 april 2016.

Hoe worden de gereden kilometers geregistreerd?

De OBU registreert via GNSS (Global Navigation Satellite System)-technologie exact welke afstand de vrachtwagen aflegt op welke weg en berekent de tol die daarmee gepaard gaat.

Wat kost een OBU?

Om het toestel te verkrijgen bij Satellic dient u een waarborg te betalen van 135 EUR. Bij teruggave zonder schade wordt dit bedrag integraal teruggestort op uw rekeningnummer.

Bij andere dienstverleners zit het gebruik vervat in de abonnementsformule: ofwel op ‘à la carte’-basis bij sporadisch gebruik, ofwel op een maandelijkse forfaitaire basis bij regelmatig gebruik.

Wat moet ik doen om aan de regels te voldoen?

Elke vrachtwagen die zich op de Belgische wegen bevindt moet dus over een werkende On Board Unit (OBU) beschikken. Als huurder draag je hier zelf de verantwoordelijkheid voor. De OBU's zijn te verkrijgen bij de dienstverleners van de kilometerheffing, niet bij Viapass. Momenteel zijn er zes firma’s die de dienstverlening uitvoeren. Dit zijn: