Skip to content
This page is only published in Dutch

Samen met DIKS veilig op weg tijdens hevige sneeuwval

Tips
Diks Autoverhuur, Jan 16, 2024, 12:00 AM

Bah, sneeuw! Als het hevig sneeuwt, is het vaak best vervelend als je met de auto de weg op moet. Die vervelende sneeuwvlokken kunnen je voorruit vullen waardoor je niet goed meer voor je uit ziet, en ze kunnen vastvriezen op de baan en voor gladheid zorgen. Op zo’n dag wil iedereen liever lekker op de bank blijven zitten en warme drankjes drinken… Maar helaas! Als je tijdens hevige sneeuwval toch écht het huis uit moet, dan vertelt DIKS je graag hoe je veilig en heelhuids op je bestemming aankomt. 

Weeroverzicht

Het vervelende aan sneeuwbuien is dat de intensiteit van de sneeuwval vaak plotseling varieert en aanzienlijk kan verschillen over korte afstanden. Dit kan met name gevaarlijk zijn voor het verkeer, aangezien de weg in korte tijd zeer glad kan worden.

Deze gladheid is gevaarlijk: je kunt immers met je auto slippen - een ongeluk is snel gebeurd! 

Snelheid en afstand

De hamvraag is dan ook: hoe snel mag je rijden bij hevige sneeuwval en hoeveel afstand moet je houden van andere auto’s op de weg?

Goed om te weten: er zijn niet echt vaste snelheidslimieten die specifiek gerelateerd zijn aan sneeuwval in de meeste landen. Het is gewoon belangrijk om je snelheid aan te passen aan de heersende weersomstandigheden, zoals de zichtbaarheid en de staat van de weg. 

Kort door de bocht - je kunt niet rijden zoals in de zomer. ‘s Winters rijden tijdens hevige sneeuwval vereist voorzichtigheid om de macht over het stuur te behouden. Rijd langzamer dan de normale snelheidslimieten en zorg voor een grotere volgafstand tot het voertuig voor je dan je normaal zou doen. Dit geeft je meer reactietijd als er plotselinge stops of glijpartijen plaatsvinden. 

In zware sneeuw kan je zicht op de weg ook teruglopen tot minder dan 500 meter en in extreme situaties soms zelfs minder dan 50 meter, net als bij zeer dichte mist. Ook in deze situaties is het belangrijk om afstand te houden, zodat je meer reactietijd hebt als er iets gebeurt - zoals een auto die ineens voor je de weg op gaat. 

Specifieke rijtechnieken

Er zijn niet echt ‘specifieke rijtechnieken’ bij hevige sneeuw, maar als aanvullertje op de vorige alinea: houd je handen goed op het stuur tijdens het rijden en probeer vaker te remmen door gewoon je gaspedaal te lossen of heel zachtjes te remmen. Hard en abrupt remmen tijdens sneeuwval kan er immers voor zorgen dat je gaat slippen. 

Herinner je je het filmfragment van Bambi op het ijs? Dat is exact wat je niét wil! 

Remmen en antislipsystemen

We bespraken het in de alinea hierboven al wat, maar als je veilig wil remmen in de winter, dan doe je dit best niet zoals in de zomer. 

Bij hevige sneeuwval is het essentieel om voorzichtig te remmen. Anticipeer op mogelijke gevaren, gebruik je rempedaal geleidelijk en vermijd abrupt remmen. Als je een auto met ABS hebt, hoef je niet te pompen; laat het systeem zijn werk doen. Verhoog ook je volgafstand tot andere voertuigen om voldoende reactietijd te hebben in deze uitdagende omstandigheden. Dit bevordert de controle en veiligheid op besneeuwde wegen.

Banden en grip

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te leggen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), maar het kan wel interessant zijn- sneeuw is in Nederland ‘s winters redelijk gewoon. Als je veel de baan op moet, is het daarom interessant om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden, zodat je meer grip hebt als je moet rijden. 

Wordt jouw auto volgestouwd met koffers, skilatten en vrienden en familie tijdens je jaarlijkse skireis? Dan zijn winterbanden een must - al is het maar om geen boete te krijgen in verschillende Europese landen. Wil je liever een auto huren voor je wintersportvakantie bij DIKS? Zorg er dan voor dat je dit goed aangeeft, zodat je zeker een auto met winterbanden huurt. Een auto huren met sneeuwkettingen is ook een optie; bespreek zeker je situatie met ons, dan zorgen wij ervoor dat je goed uitgerust bent voor je vakantie. Bij DIKS kun je ook een auto met een dakkoffer huren - ideaal als je familie of vrienden nogal de gewoonte hebben om héél veel dingen mee te stouwen op vakantie. 

Onderhoud voor de winterbanden

Heb je zelf winterbanden? Vergeet deze dan niet te checken! Het is belangrijk dat de groeven diep genoeg zijn, zodat je genoeg grip hebt. Winterbanden hebben doorgaans een levensduur van 30.000 tot 100.000 kilometer. Dit is heerlijk vaag, dus inspecteer zeker de profieldiepte, slijtage en bandenspanning en breng desnoods je winterbanden binnen bij een garage voor een grondige check.

Verlichting en zichtbaarheid

Als er heftige sneeuw valt op de baan, is het goed mogelijk dat je niet veel ziet. In deze situaties wordt er aangeraden om je dimlicht te gebruiken. Hierdoor heb je beter zicht op de weg én je wordt zelf beter zichtbaar voor de andere weggebruikers. 

Ook niet onbelangrijk: de verlichting van je auto en je eigen zichtbaarheid als het ijzelt en glad is. Het is belangrijk dat je tijdens het rijden goed voor je uit kunt kijken zodat je op tijd ziet wat er voor je op de weg gebeurt. Vergeet dus zeker je verlichting niet als het ook maar een béétje donker is/wordt! Dit helpt ook om jouw auto zichtbaar te maken voor de andere bestuurders op de weg. 

Voorbereiding en nooduitrusting

Moet je vaak door weer en wind de baan op? Dan kan het voor gemoedsrust zorgen als je weet dat je een ‘noodpakketje’ in je auto hebt liggen. Denk aan de basics: een krabber voor je voorruit, een warm dekentje en een zaklamp. Je weet maar nooit dat je slipt en tegen een andere auto aan knalt en moet wachten op de takeldienst!