Goed voorbereid met de auto op vakantie
Er zijn inmiddels al meer dan 18 miljoen prikken gezet, toch kleurt Nederland weer rood op de ECDC-kaart. Dit heeft mogelijk gevolgen voor je vakantie, maar welke? Dat bepaalt je vakantiebestemming.
Gelukkig blijven zware maatregelen voorlopig uit en komt jouw vakantie niet in gevaar wanneer je bijv. een negatieve test kunt laten zien of kunt aantonen dat je inmiddels volledig gevaccineerd bent.
Reizen tijdens de coronapandemie
Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je goed voorbereid op weg gaat. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan en een goed begin is het halve werk. Dat begrijpen we bij Diks als geen ander. Daarom vertellen we je graag meer over alles waar jij nu op moet letten als jij van plan bent om deze zomer met de auto op vakantie in Europa te gaan.
Wekelijks is er een update rondom het reizen tijdens corona. Dit kan verwarrend zijn. Daarom vertellen we je hieronder meer over wat je precies moet doen als je op reis wilt gaan.
Kan ik nog op reis nu Nederland rood kleurt?
Het antwoord op die vraag ligt bij jouw vakantiebestemming. De ECDC-kaart is namelijk geen officieel reisadvies. Deze kaart geef alleen aan hoeveel besmettingen er in een land zijn.
Het European Centre for Disease Prevention and Control houdt deze kaart bij, waarop het per land aangeeft welke kleurcode voor dat land geldt. Die kaart wordt elke week, meestal op donderdag, bijgewerkt. Een land krijgt een rode kleur wanneer er in de afgelopen veertien dagen meer dan 200 tot 499 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, óf wanneer er meer dan 4 procent van de testen positief is.
Maar wat kun je dan als reisadvies aanhouden? Je bent als reiziger gebonden aan de voorwaarden die landen opleggen aan reizigers. Deze zijn te vinden op nederlandwereldwijd.nl. Op deze site vind je een reisadvies voor Nederlandse reizigers per land én welke voorwaarden er in dit land gelden. Het kan zijn dat je volledig gevaccineerd moet zijn, een PCR-test of herstelbewijs moet laten zien, of in quarantaine moet.
Waar de kleurcode op de ECDC-kaart aangeeft hoeveel besmettingen er zijn, geeft de kleurcode op nederlandwereldwijd.nl aan of reizigers uit Nederland welkom zijn in een land. Zijn ze niet welkom of gelden er strenge coronamaatregelen, dan kleurt het land oranje. Code rood wordt alleen gegeven als er sprake is van veiligheidsrisico’s. Tot nu toe laten veel landen Nederlanders (met een paar voorwaarde) gewoon toe. Jouw vakantie kan dus doorgaan!
Wat is het reisadvies?
Check dus voor vertrek het reisadvies van jouw vakantiebestemming, zo blijf je op de hoogte van alle risico’s en belangrijke informatie. Hoewel het er misschien goed uitziet (geel), kan het toch zijn dat je je aan veiligheidsregels moet houden. Houd ook het nieuws van je vakantiebestemming in de gaten. Wanneer er een weer een uitbraak blijkt te zijn en jij zit al lang en breed aan het zwembad, kun je meteen je huurauto inspringen om naar een “veiligere” bestemming te rijden.
Houd de reisadviezen van nederlandwereldwijd.nl in de gaten en download de App van BuZa (buitenlandse zaken) in de App- of Play Store.
Hoe zit het met quarantaineplicht?
Wanneer je in een land bent geweest met een zeer hoog coronarisico moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantine. Deze quarantaineplicht geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Met een coronatest op dag 5 kun je de duur van het thuisblijven verkorten. Voor sommige reisdoelen gelden uitzonderingen op de verplichte thuisquarantaine. Wil je weten of jij in thuisquarantaine moet? Doe dan de check via deze link.
De CoronaCheck-app
Vanaf begin juli kunnen Nederlanders de CoronaCheck-app ook gebruiken om veilig en gemakkelijk te reizen in EU-landen. Met de CoronaCheck-app kunnen mensen een internationale QR-code genereren die bruikbaar is in alle EU-lidstaten. De internationale QR-code, ook bekend als Digitaal Corona Certificaat, kan worden aangemaakt op basis van drie punten. Namelijk een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte corona-infectie.
Overige zaken waar je op moet letten als je met de auto op vakantie gaat in het buitenland
Je mag met al onze voertuigen door heel Europa reizen, met uitzondering van Turkije. Voor een aantal landen geldt een verzekeringstoeslag van € 10,- per huurdag.
Let op de wet- en regelgeving in het buitenland
Ben je van plan om met één van onze huurvoertuigen naar het buitenland te rijden? Let dan op de geldende wet- en regelgeving in het beoogde land van bestemming én in de landen waar je doorheen gaat rijden.
De verantwoordelijkheid om te voldoen aan alle regels ligt volledig bij de huurder. We kunnen je wel helpen bij het in orde maken van alle zaken omtrent milieuzones, tolheffingen en andere verplichtingen door je van de juiste informatie te voorzien.
Ga jij met een van onze voertuigen naar het buitenland? Dan vind je op onze ”naar het buitenland” pagina meer informatie over de verplichtingen, milieuzones en tolwegen in de door onze huurders meest bezochte Europese landen.
Hoe zit het met pechhulp in het buitenland?
Bij Diks zijn we aangesloten bij Eurocross. Dit is een Nederlandse alarmcentrale die 24/7 ongeval hulpverlening biedt binnen Europa. Ga jij een auto huren voor vakantie bij Diks Autoverhuur? Weet dan dat Eurocross voor je klaar staat wanneer jij onverhoopt stil komt te staan. Wel zijn hier de verschillende kleurcodes van het reisadvies van toepassing. Als het land (al is het op doorreis) op geel staat, biedt Eurocross pechhulp op basis van je reisverzekering. Wanneer het land op oranje reisadvies staat is de hulpverlening afhankelijk van de autoverzekering en de daarbijbehorende pechhulp modules.
Heb je pech? Dan komt er een sleepdienst die jouw auto naar de dichtstbijzijnde garage brengt. Vanuit daar wordt er gekeken of de auto gerepareerd kan worden, hierbij dien je maximaal 48 uur te wachten. Duurt dit langer? Dan wordt er vervangend vervoer ter beschikking gesteld. Wanneer jij pech hebt door eigen toedoen, is het belangrijk om te weten dat er geen vervangend vervoer van toepassing is.
Let op, in de volgende landen is geen pechhulp mogelijk: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië en Marokko.
Pech door eigen toedoen
Het is onhandig, door eigen toedoen stil komen te staan, maar het kan gebeuren. Het is dan zo dat de schade van het eigen risico in rekening wordt gebracht, bovendien zijn de kosten van het oproepen van de pechhulp in deze gevallen € 180,- euro.
Waaraan moet je denken bij pech door eigen toedoen? Denk bijvoorbeeld aan de sleutels die je in de auto hebt laten liggen terwijl de deuren op slot zitten, een lege accu doordat de lichten te lang hebben aangestaan, verkeerde brandstof getankt, een lekke band of ruitschade. Let dus goed op wanneer jij met een (gehuurde) auto op vakantie gaat. Het is zonde om je opgespaarde vakantiedagen stil te staan of je vakantiegeld hieraan uit te geven.
Ga dus – voor je met de auto op vakantie gaat – goed na waar jij rekening mee moet houden. Check je reisverzekering en eigen risico en zorg ervoor dat jij optimaal kan genieten van je vakantie. Je hebt het immers verdiend!