Skip to content
This page is only published in Dutch

De Diks verhuischecklist

Als je gaat verhuizen, komt er van alles op je af. Er zijn zoveel dingen die je moet regelen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen, hebben wij een complete verhuischecklist voor je gemaakt. De lijst staat vol verhuistips zodat je voor, tijdens en na de verhuizing niets vergeet.

Download de verhuischecklist

1. Uitschrijven, inschrijven en op de hoogte brengen

Om stress en onnodige kosten te voorkomen, is het goed om bepaalde dingen al te regelen voor de verhuizing. Ga je binnenkort verhuizen? Tips van Diks zorgen ervoor dat jij goed voorbereid de verhuizing ingaat.

Bekijk onze verhuisbussen

Je huurcontract opzeggen

Heel belangrijk als je op dit moment een huurwoning hebt. Vergeet je huidige huurcontract niet op te zeggen! Zo voorkom je dubbele huur.

Verhuizing doorgeven bij de gemeente

Geef je verhuizing op tijd door aan de gemeente. Dit kan van 4 weken voordat dat je adres verandert, tot 5 dagen nadat je verhuisd bent. Je kunt je verhuizing persoonlijk of schriftelijk doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente past je adres daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Als je je bij een nieuwe gemeente inschrijft, is uitschrijven bij je oude gemeente niet meer nodig; dit gebeurt automatisch.

Telefoon/internet/tv leverancier

Laat je telefoon-, internet en televisie aanbieder weten dat je verhuisd bent.

Energieleverancier / gas / water leverancier (nutsbedrijven)

Geef voordat je gaat verhuizen ook aan alle nutsbedrijven je nieuwe adres door. Wellicht moet je overstappen, anders kun je je adres vaak zelf aanpassen. Doe dit op tijd, houd een maand van tevoren aan.

Vrienden en familie: vraag om hulp!

Heel belangrijk: breng vrienden en familie op tijd op de hoogte van je verhuizing. Niet in de laatste plaats omdat ze je dan vast wel een helpende hand willen bieden. Kunnen je vrienden en familie niet komen helpen? Dan kun je altijd op de Diks Verhuishulp rekenen. Deze komt je graag helpen en is te huur vanaf € 32,50,- euro per uur (ma t/m vr) en € 39,50,- euro per uur (za en zo). Inclusief btw!

Werkgever / collega’s. Vrije dagen aanvragen!

Breng je werkgever en je collega’s op de hoogte van je verhuizing. Je werkgever kan je adres dan aanpassen in de systemen en je eventueel vrij geven voor de verhuizing. Vrij geven voor een verhuizing is volgens de wet niet verplicht, maar in Nederland krijgt men gemiddeld 2 dagen vrij voor deze vorm van verlof. Is de organisatie waarvoor je werkt aangesloten bij een cao? Dan staan eventuele afspraken over verhuisverlof daarin.

Buren - nieuwe én oude

Informeer je buren over de verhuizing. Je informeert je oude buren om afscheid te nemen en voor eventuele overlast. Je nieuwe buren informeer je om kennis te maken en ook om hen te waarschuwen voor eventuele overlast. Een goede start is wel zo fijn!

De school van je kinderen

Mocht je verder weg verhuizen, dan zullen je kinderen van school moeten veranderen. Breng daarom de school van je kinderen op de hoogte van jullie verhuisdatum en natuurlijk heel belangrijk: zoek een leuke nieuwe school uit samen met je kinderen!

Opvang voor kinderen en huisdieren

Mocht je kleine kinderen hebben, dan is het slim om een oppas voor hen te regelen. Een verhuizing is vermoeiend en behoorlijk chaotisch; voor kinderen is dit vaak te veel. Bovendien is het fijn als jij je kunt focussen op de verhuizing en niet op je kinderen hoeft te letten. Heb je huisdieren? Breng deze dan ook naar een opvangadres.

Huisarts / tandarts / medische specialisten

Geef je verhuizing ook door aan de huisarts, tandarts en medische specialisten. Mocht je naar een andere gemeente verhuizen, dan is het misschien verstandig om een huisarts en tandarts te zoeken in de buurt van je nieuwe woning.

Bank

Vergeet je verhuizing niet te wijzigen bij de bank. Je kunt je adres vaak gemakkelijk online wijzigen.

Verzekeringen

Wanneer je je nieuwe adres hebt doorgegeven aan de gemeente, zal je zorgverzekering je adreswijziging van de gemeente doorkrijgen. Voor je inboedelverzekering zal je zelf je adreswijziging moeten doorgeven. Vergeet ook verzekeringen als je aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering, reisverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en uitvaartverzekering niet.

Parkeervergunning

Zeg je parkeervergunning op tijd op. Vaak loopt deze namelijk tot het einde van de maand door. En vergeet geen nieuwe parkeervergunning aan te vragen!

Abonnementen (tijdschriften, dagbladen, krant)

Geef je adreswijziging door bij al je lopende abonnementen. Denk hierbij aan tijdschrift-, dagblad- en krantenabonnementen.

Sportclubs

Als je gaat verhuizen moet je misschien een nieuwe sportclub zoeken. Zeg je oude sportclub daarom op tijd op. Mocht je wel bij je oude sportclub blijven sporten, dan is het verstandig om je nieuwe adres door te geven voor eventueel nieuws via de post.

Post laten doorsturen

Een belangrijke verhuistip in de verhuizen checklist: laat je post doorsturen. Mocht je vergeten zijn je verhuizing door te geven aan een bedrijf, dan komt de post alsnog jouw kant op.

2. Organisatie & planning

Wat te regelen bij verhuizing? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Het belangrijkste is dat je op tijd begint en alles goed organiseert en plant. Want als je een goede planning hebt, verlies je het overzicht een stuk minder snel tijdens de verhuizing. Zo wordt jouw verhuizing regelen een stuk makkelijker!

Bekijk onze verhuisbussen

Selectie maken

Een belangrijk punt in deze verhuizen checklist: welke spullen wil je écht meenemen en wat kan weg? Breng alle spullen die je niet meer hoeft naar de kringloop. Zo help je anderen ook nog tijdens je verhuizing.

Begin op tijd!

Het klinkt als een logische verhuistip, maar begin ruim op tijd. Je kunt geruime tijd van te voren al goed vervoer zoeken voor daghuur en beginnen met inpakken. Pak elke dag enkele dozen in; dat maakt de klus een stuk minder zwaar!

Opmeten

Meten is weten. En deze tip mag in de verhuizen checklist niet ontbreken. Meet niet alleen de afmetingen van de ruimtes op, maar ook de afmetingen van je meubilair en niet geheel onbelangrijk: de afmetingen van de deur. Het zou natuurlijk jammer zijn als je er tijdens de verhuizing pas achter komt dat je nieuwe bank niet door de deur past.

Noteer op de verhuisdag van beide woningen alle meterstanden

Een belangrijke verhuistip in deze categorie: noteer alle meterstanden in zowel je oude als nieuwe woning betreft gas, water en licht. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat alles klopt.

Spullen voor op de dag zelf in een aparte tas

Tijdens een verhuizing loopt iedereen met spullen te sjouwen. Het is moeilijk om het overzicht te bewaren en heel makkelijk om spullen kwijt te raken. Een gouden verhuistip is daarom om spullen die je op de verhuisdag nodig hebt in een aparte tas te stoppen. Denk hierbij aan medicatie, sleutels, toiletpapier etc.

Print een checklist uit en houd deze bij

Heel belangrijk in de organisatie en planning. Print een checklist uit en houd deze bij. We hebben een speciale Diks checklist in PDF-vorm voor je gemaakt, waar de belangrijkste punten instaan. Je kunt op deze checklist afvinken wat je nog moet regelen en wat al gedaan is. Zo zorg je voor structuur in een chaotische periode!

3. Vervoer en verhuisbenodigdheden

Een belangrijk onderdeel van verhuizen is het vervoer. Vraag jij je af hoe je je spullen zo efficiënt en snel mogelijk van je oude naar je nieuwe huis krijgt? Diks helpt je daar graag bij! Je kunt bij Diks niet alleen een verhuisbus huren, maar ook allerlei andere verhuisbenodigdheden. Check de tips voor dit onderdeel op de verhuizen checklist snel hieronder.

Bekijk verhuisbussen

Huur een verhuisbus

Bij Diks kun je gemakkelijk een verhuisbus huren, van klein tot groot, geschikt voor elke verhuizing. Of het nu gaat om een complete verhuizing, of de laatste kleine spullen die naar jouw nieuwe woning moeten. Jij kiest het formaat bus dat jij nodig hebt. Een verhuisbus huren is snel en voordelig geregeld bij Diks!

Steekwagen en meubelhondjes

Ga je een verhuisbus of verhuiswagen huren bij Diks? Vergeet dan niet om ook een steekwagen en meubelhondjes te huren. Deze zullen tijdens de verhuizing gegarandeerd goed van pas komen. Je huurt een steekwagen al voor € 8,- euro per dag en een meubelhondje voor € 5,- per dag.

Bescherming voor je spullen

Zorg ervoor dat je spullen goed beschermd worden tijdens het vervoer. Regel bijvoorbeeld oude dekens om in de verhuisbus te leggen. Heb je deze niet zelf? Bij Diks kun je al voor € 2,- per dag een verhuisdeken huren.

Verhuisbenodigdheden bij Diks

Soms is alleen een verhuisauto huren niet genoeg. Dus ben je nog op zoek naar andere verhuisbenodigdheden? Bij Diks verhuren we ook touw en blok, netten, palletwagens, ladingstangen, confectiestangen, aanhangwagens en aanhangwagens met huif. Je kunt al deze benodigdheden ophalen bij een van onze vestigingen.

4. In- en uitpakken!

Een ander belangrijk onderdeel van deze verhuizen checklist: het in- en uitpakken van je spullen. Het is belangrijk dat dit op een georganiseerde manier gebeurt en daar helpt deze verhuischecklist je bij!

Bekijk onze verhuisbussen

Houd het gereedschap dat je nodig hebt apart

Heel belangrijk: pak je gereedschap niet in! Houd het apart, ergens waar je het te allen tijde kunt vinden.

Zorg dat je genoeg materiaal hebt om in te pakken

Denk hierbij aan verhuisdozen van goede kwaliteit, vulmateriaal, bubbeltjespapier en tape. Goed om te weten: als je bij Diks een verhuisbus huurt, krijg je een aantal verhuisdozen gratis!

Organiseer het inpakken goed

Let er bij het inpakken op dat je iedere kamer afzonderlijk inpakt. Schrijf op de dozen wat erin zit en voor welke kamer de doos bestemd is. Zo gaat het uitpakken een stuk makkelijker.

Bescherm breekbare spullen goed

Het is heel belangrijk om je breekbare spullen goed te beschermen. Je kunt dit doen met speciaal inpakpapier, maar ook bijvoorbeeld met theedoeken en handdoeken etc. Dat scheelt weer ruimte!

Verdeel het gewicht

Niemand wil rugpijn aan het einde van de verhuizing. Verdeel het gewicht van de spullen daarom goed. Zo weet je zeker dat het gewicht van de verhuisdozen dragelijk is en niemand blessures oploopt.

Wasmachine verhuizen

Ga je de wasmachine mee verhuizen? Zorg er dan voor dat er geen water meer in zit, je de trommel goed vastzet en je de wasmachine te allen tijde rechtop vervoert.

Sluit de koelkast pas na 24 uur aan

Het is altijd goed om het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom deze tip in de verhuischecklist: mocht je koelkast op zijn kant verhuisd zijn, wacht dan 24 uur voordat je hem aansluit. Dit is in verband met de vloeistof in de koelkast wel zo verstandig.

Brandbare goederen

Een belangrijk punt op deze verhuischecklist: in verband met veiligheid mogen brandbare, licht ontvlambare vloeistoffen en spuitbussen niet worden ingepakt. Door temperatuurverandering en druk kan er lekkage of zelfs een explosie ontstaan. Dat wil natuurlijk niemand! Verhuis dit soort gevaarlijke stoffen dus apart.

Pak schematisch uit

Het is handig om bij kamer 1 te beginnen met uitpakken en pas wanneer alles uitgepakt is, door te gaan naar kamer 2. Zo houd je overzicht. Nog een extra tip: als je bij de slaapkamer begint, heb je sneller een goede nachtrust.

5. Zorg goed voor jezelf en de hulpkrachten

En het laatste onderdeel van deze verhuizen checklist: pas goed op jezelf en op anderen! Niets is vervelender dan blessures of oververmoeidheid na een verhuizing. Deze tips helpen je hopelijk gezond door je verhuizing heen.

Bekijk onze verhuisbussen

Gewicht van de verhuisdoos

Eerder werd al vermeld dat het gewicht goed verdeeld moet worden. Een andere belangrijke verhuistip: houd het gewicht op een comfortabele hoeveelheid. De doos moet immers nog getild kunnen worden, wellicht wel trappen op en af. Houd als uitgangspunt maximaal 15 à 20 kg aan.

Zorg voor een goede lunch en genoeg drinken

Heel belangrijk: eet goed en drink genoeg. Je kunt ergens lunch bestellen of iets simpels halen bij de supermarkt. Zorg altijd voor voldoende drinken, helemaal in de zomer!

Verhuizen is hard werken. Neem op tijd pauze!

Dat klinkt misschien logisch, maar toch nemen we dit puntje mee in de verhuischecklist. Veel mensen gaan door met verhuizen tot ze niet meer kunnen, maar dat is onverstandig. Een verhuizing duurt immers meerdere dagen. Neem dus op tijd pauze om uit te rusten! Heb je nog vragen over onze service bij verhuizen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!