Verhuizen naar het buitenland

Tips
Diks Autoverhuur, 17 Oct 2019 20:00

Ga je verhuizen naar het buitenland? Dat is natuurlijk hartstikke spannend; emigreren is een grote stap. Om wat spanning weg te nemen en je op weg te helpen, heeft Diks speciale verhuistips voor je op een rijtje gezet.

Deze tips zijn een aanvulling op onze verhuischecklist, speciaal voor mensen die naar het buitenland emigreren.

Bekijk verhuisbussen
  1. Ook als je naar het buitenland verhuist, behoud je je Nederlandse paspoort. Verleng je paspoort, ID of rijbewijs daarom alvast als deze op korte termijn verloopt.

  2. Controleer zaken als je zorgverzekering, toeslagen en je pensioenrecht. Dit verschilt voor ieder land en vaak moet je in Nederland het een en ander stopzetten. Neem contact op met deze organisaties; zij helpen je verder.

  3. Schrijf je uit bij het bevolkingsregister van je gemeente. Het is belangrijk dat je dit uiterlijk vijf dagen voor vertrek doet! Als je je uitschrijft, geeft de gemeente je verhuizing door aan onder andere de Belastingdienst en pensioenfondsen.

  4. Verhuis je naar een ander EU-land? Dan kun je je inboedel in de meeste gevallen meenemen zonder aangifte te doen. Maar als je naar een land buiten de EU verhuist, moet je voor je inboedel een uitvoeraangifte doen bij de Douane. 

  5. Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland, krijg je te maken met een hoop opzeggingen en adreswijzigingen. Maak daarom één opzegbrief die je naar meerdere organisaties kan sturen. Denk bij opzeggen aan de kranten, tijdschriften, abonnementen, lidmaatschappen en nutsbedrijven. Informeer je huisarts, tandarts, apotheek, specialist, de bank en natuurlijk je werk, vrienden en familie.

  6. Denk bij bovenstaande opzeggingen ook alvast aan dit soort zaken in het land waar je naartoe verhuist. Wat wil je je daar allemaal bij aansluiten? Vergeet ook niet om in je nieuwe land alvast een bankrekening te openen en daar saldo op te zetten. 

  7. Heel belangrijk natuurlijk: verkoop je woning! Schakel op tijd een makelaar in. Mocht het niet lukken om je woning voor vertrek te verkopen, dan is het fijn als de makelaar hiermee verder kan. Controleer dit dus van tevoren. Is je oude huis verkocht? Beëindig dan (naast de contracten met nutsbedrijven) alle woonverzekeringen.

  8. Heb je een huurwoning? Zeg dan op tijd je contract op en vraag de borg terug, indien je die betaald hebt. Vergeet je inboedelverzekering en contracten niet op te zeggen. 

  9. Wil je je auto uitvoeren naar het land waar je naartoe verhuist? Meld je auto dan aan voor uitvoer bij de RDW. En vergeet niet om een buitenlands kenteken aan te vragen! Ga je met de auto verhuizen, maar heb je niet genoeg ruimte? De verhuisbussen van Diks mogen gewoon mee de grens over. 

  10. Heb je kinderen die mee emigreren? Dan is het belangrijk om een nieuwe school voor hen te regelen. Daarnaast is het slim om in Nederland een verklaring over hun schoolresultaten aanvragen, ze uit te schrijven op school of bij de kinderopvang en de overblijfregeling op te zeggen. Vergeet ook niet om Nederlands lesmateriaal voor je kinderen regelen.

 

We hopen dat bovenstaande tips jouw emigratie wat minder spannend maken. We wensen je heel veel succes met verhuizen naar het buitenland!