Van huurauto tot geldauto: de verdwenen Mercedes 406

Geschiedenis
Diks Autoverhuur, 10 Jan 2020 09:30

Dagelijks huren tevreden klanten een busje bij Diks. Particulier of zakelijk; wij helpen iedereen graag op weg. Dat gaat in de meeste gevallen goed, maar in het verleden is het helaas ook wel eens misgegaan… In deze blog delen we een bijzonder verhaal met je, over de in 1988 “verdwenen” Mercedes 406.

De Mercedes 406

Diks Autoverhuur bestaat al sinds 1949. Paul Cornelis Diks had een eigen rijschool en kreeg van zijn leerlingen vaak de vraag of hij wist waar ze een auto konden lenen nadat ze hun rijbewijs gehaald hadden. Paul Diks zag hier, als ondernemende man, een mooie kans. Waarop hij besloot een advertentie in een Amsterdamse krant te zetten. Op de advertentie kwamen zoveel reacties, dat Diks een auto aanschafte en op 1 maart autoverhuurbedrijf Diks begon vanuit zijn huis in de Olympiabuurt.

Omdat de geschiedenis van Diks Autoverhuur zo ver teruggaat, zal het niemand verbazen dat de auto’s door de tijd heen ook enorm veranderd zijn. Vroeger hadden we dan ook een mooie Mercedes 406 in ons wagenpark staan; een bestelwagen met veel mogelijkheden. Wat Diks echter nooit had verwacht, was dat de bestelbus in 1988 verhuurd zou worden, maar daarna spoorloos zou verdwijnen. De medewerkers van Diks deden er alles aan om de bus op te sporen en deden aangifte bij de politie, maar dat leverde in de eerste instantie niks op. Pas later dat jaar zou blijken wat er met de bestelbus was gebeurd.

Een onverwacht bericht

Een aantal maanden na de verhuur van de Mercedes, kreeg Diks Autoverhuur een onverwacht bericht. De bus was terecht! Maar niet in de originele staat … De verhuurde bestelbus was namelijk omgebouwd tot een nep-geldauto en gebruikt bij een bankoverval. Gelukkig werden de overvallers op heterdaad betrapt en kort na de overval klemgereden. Een speciaal rechercheteam was hen al dagen daarvoor op het spoor gekomen. En hoewel de nep-geldauto door Diks niet meer verhuurd kon worden aan klanten, kreeg deze later nog een andere mooie bestemming.

Van overval naar filmdoek

Toen eindelijk bekend was waar de Mercedes 406 was gebleven, kon deze niet meer verhuurd worden. Maar tóch kreeg de nep-geldauto nog een andere bestemming. De bestelbus werd later namelijk verhuurd aan een productiemaatschappij die op zoek was naar een geldauto voor in een film.

Toch was 1988 écht een andere tijd: tegenwoordig wordt elke huurder uitvoerig gecontroleerd en zijn er verschillende (nieuwe) veiligheidsmaatregelen die voorkomen dat dit soort zaken anno nu nog kunnen plaatsvinden.