Ga direct naar inhoud

Nieuw bij DIKS: Opslagverhuur! Ontvang 30% korting met code DIKS30 en maak nu tijdelijk 4 uur gratis gebruik van een huurbus!

Tips: rijden met een aanhanger

Tips
Diks Autoverhuur, 16 mrt 2020, 16:00

Het rijden met een aanhanger is natuurlijk net iets anders dan het rijden zonder aanhanger. Je moet meer opletten met het maken van bochten en moet oppassen dat de aanhanger niet achter je auto aan slingert.

Daarnaast zijn er in Nederland ook een aantal regels waar je je aan moet houden als je met een aanhanger gaat rijden. Wat is het snelheidslimiet? Wat zijn de gevaren? Waar moet je rekening meer houden als je met een aanhanger op pad gaat? Dat lees je allemaal hieronder!

Verplicht rijbewijs

In Nederland heb je rijbewijs B, BE of B+ nodig om met een aanhanger te mogen rijden. Maar dit betekent niet dat je met rijbewijs B elke aanhanger achter je personenauto mag trekken; hier zitten namelijk ook weer regels aan verbonden.

Met rijbewijs B mag je een aanhanger van maximaal 750 kilo trekken. Met rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken als het totale gewicht van auto en aanhanger, niet boven de 4.250 kg is. Wanneer je rijbewijs BE hebt, mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo.

Tip 1: Rij niet te hard

Te hard rijden is nooit goed. Maar met een aanhanger achter je auto is het nog veel riskanter om te hard te rijden. Je aanhanger kan namelijk gaan slingeren. De maximum snelheid van het rijden met een aanhanger, hangt af van het gewicht van de aanhanger. Wanneer het gewicht van je aanhanger lager is dan 3500 kilo, mag je op de snelweg 90 kilometer per uur rijden. Als je aanhanger meer dan 3500 kilo weegt, mag je op de snelweg 80 kilometer per uur. Het zal waarschijnlijk heel verleidelijk zijn om harder te gaan rijden, zeker op de snelweg. Maar dit raden wij sterk af. Je hebt niet alleen kans op een boete, maar veroorzaakt misschien ook wel een ongeluk. De meeste ongevallen met aanhangers is terug te voeren naar de snelheid. Dus houd je netjes aan het snelheidslimiet!

Tip 2: Zorg dat de aanhanger niet gaat slingeren

Een slingerende aanhanger achter je auto is niet fijn en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Een slingerende aanhanger kan door verschillende redenen ontstaan: het overschrijden van de maximaal toegestane belading, de aanhanger onjuist beladen, slechte bandenspanning, een te hoge snelheid. Al deze aspecten zijn te voorkomen door je op de juiste manier voor te bereiden en je aan de regels te houden.

Tip 3: Stippel je reis uit

Wanneer je voor het eerst met de aanhanger op weg gaat, is het slim om je reis uit te stippelen zodat je niet voor negatieve verrassingen komt te staan zoals heuvels. Als er toch iets onverwachts gebeurt, stop de auto dan om te bedenken wat je het beste kunt doen. Het is niet de bedoeling dat je plotselinge bewegingen gaat maken.

Tip 4: Rechte lijnen

Probeer haakse hoeken te vermijden als je met je aanhanger rijdt. Het is namelijk makkelijker om achteruit te rijden in een rechte lijn. Wanneer je toch een achteruit een bocht in moet, is de volgende tip handig: zorg ervoor dat eerst je neus aan de andere kant van de weg komt te staan. Hierdoor hoef je een minder scherpe bocht te maken wanneer je achteruit rijdt.

Tip 5: Ontspan

Raak nooit in paniek. In paniek raken als je in de auto zit is nooit een goed idee, zeker niet tijdens het trekken van een aanhanger. Als er iets gebeurt, zet de auto dan netjes aan de kant. Blijf ontspannen.

Tip 6: Oefen!

Ben je nog niet helemaal zeker van je rijtechniek? Oefen dan op een parkeerplaats! Op zondagen heb je daar vaak alle ruimte om te oefenen met inparkeren. Hoe meer je oefent, hoe zekerder je in de auto zit.

Vind je het rijden met een aanhanger toch te spannend? Dan kun je bijvoorbeeld ook een bestelbus huren.

Hopelijk kun je met deze tips van Diks over het rijden met een aanhanger voorbereid de weg op!