Parkeren met een elektrische auto

Tips
Diks Autoverhuur, 15 Feb 2021 09:00

“Parkeren met een elektrische auto, is dat nu heel anders dan met een ‘normale' personenauto?”, horen wij wel eens van huurders. Rondom het huren van elektrische auto’s gaan nog veel vragen rond. Dat terwijl er eigenlijk weinig anders aan de hand is met een auto op elektra.

Bekijk elektrische personenauto's

Parkeerhulp in elektrische auto’s

Neem bijvoorbeeld het parkeren van een elektrische auto. Parkeren met een auto is sowieso voor de één een eitje, maar voor de ander een hoofdpijndossier. Steken, indraaien, stoepranden en ga zo maar door. Het is ook niet niks om een auto kaarsrecht in een parkeervak te krijgen. Gelukkig beschikken veel auto’s anno 2021 over parkeerhulpsystemen. Neem parkeersensoren in de achterbumper of zelfs een achteruitrijcamera die meekijkt! Deze hulpsystemen zijn uiteraard ook vaak aanwezig bij elektrische auto’s. Dat zijn per slot van rekening al hypermoderne rijdende gadgets.

Opletten op het laadpunt van elektrische auto’s

Bij een elektrische auto moet je echter wel op enkele dingen letten die bij reguliere auto’s op benzine of diesel minder belangrijk zijn. Het belangrijkste is de plek van de laadingang.

Een elektrische auto laad je natuurlijk op bij een laadpaal. Als je een elektrische auto bij zo’n laadpaal parkeert, is het het handigst als je ervoor zorgt dat het laadpunt in de auto daar zo dichtbij mogelijk staat. Hierdoor kom je het minst snel in de knoei met je laadkabel en plug je de auto gemakkelijk in de laadpaal. Kijk dus vooraf goed waar de laadkabel er in de auto in moet.

Neem bijvoorbeeld de Skoda Citigo-E die wij als huurauto aanbieden. Daarbij zit de laadplek ‘gewoon’ verstopt achter de gebruikelijke tankklep. Zorg er bij deze elektrische Skoda dus voor dat de achterkant aan de passagierskant dichtbij de laadpaal staat: zo stekker je het makkelijkst.

Laadpunt in de neus van een auto?!

Niet elke elektrische auto heeft het laadpunt op de plek waar je deze zou verwachten zitten. Zo zit het punt bij een elektrische Peugeot e-208 of Tesla Model 3 juist aan de bestuurderskant. Bij Renault en MG pakken ze het helemaal anders aan: bij een Renault Zoe of MG ZS EV gaat de stekker in de neus van de auto! Bij die auto’s is het dus slim om indien mogelijk vooruit in te parkeren, bij een laadpaal.

Parkeren langs een straat: kabel op de stoep

Sta je filegeparkeerd bij een laadpaal? Dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de stekker altijd aan de stoepkant te vinden is. Parkeer jij de elektrische auto met de stekker aan de straatkant, dan bestaat er een kans dat auto’s onverhoopt over de kabel heen kunnen rijden of tegen het uitstekende gedeelte stoten, wat voor nare schade aan de auto kan zorgen. Dat wil je natuurlijk niet!

Parkeerkosten voor een elektrische auto

Verder moet je goed opletten dat je gewoon parkeerkosten betaalt. In het begin van het elektrische tijdperk voor auto’s kon je deze auto’s gratis parkeren in steden als Amsterdam. Die tijden zijn nu echter vervlogen! Je betaalt dus gewoon de reguliere parkeertarieven als bestuurder van een elektrische auto. Ook bij het gebruik van de oplaadpunten moeten parkeerkosten worden voldaan.

Parkeren: waar is een laadpaal?

Door de groeiende populariteit aan elektrische auto’s vind je op steeds meer punten een laadpaal. Zoek jij een parkeerplaats met laadpaal? In Amsterdam kun je in vrijwel elke straat terecht: zo worden goed aangegeven met blauwe verkeersborden. Ook zijn er tal van speciale apps waar alle laadpalen opstaan. De ‘Travelcard Laadpalen’-app is bijvoorbeeld een heel handig hulpmiddel!

Hopelijk nemen deze antwoorden jouw vragen rondom elektrische auto’s en het parkeren van deze gestekkerde auto’s weg. Zit je toch nog met vragen? Laat het dan zeker even weten! Kun jij wel wat tips gebruiken over het rijden in een elektrische auto? Bekijk dan zeker onze 4 tips bij elektrisch rijden.