Autorijden in de bergen

Tips
Diks Autoverhuur, 11 Dec 2020 14:00

Rijden in de bergen, het vergt net wat meer skills en vaardigheden dan rijden op een vlakke (snel)weg. Om te voorkomen dat jij deze zomer met zwetende en trillende handjes door de bergen hoeft te rijden of de motor overbelast, hebben wij een aantal tips en informatie voor jou op een rijtje gezet. Een goede voorbereiding is per slot van rekening het halve werk, wij helpen je dan ook graag veilig op weg.

Bekijk personenauto's

Oefen de hellingproef

Het beste wat je kan doen, is voor vertrek nog echt een aantal keer de hellingproef te oefenen. Het is nu eenmaal zo dat je in Nederland bijna nooit op een helling staat. De hellingproef is dan ook niet voor iedereen dagelijkse koek, maar vergt wel wat ervaring. Ga jij dit jaar naar de bergen? Oefen de hellingproef dan voor vertrek. Wil jij je helemaal goed voorbereiden? Oefen dan niet alleen de hellingproef, maar oefen ook het rijden op smalle wegen en achteruit rijden. Better safe than sorry!

Hoe ga je de berg op?

Dan nu tijd voor het echte werk: de bergen die jij wellicht deze zomer in Europa gaat beklimmen met de auto. Waar te beginnen? Vergeet je dagelijkse rijvaardigheid en het snel opschakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. Zorg ervoor dat je juist niet te laag in de toeren rijdt. Kies dus voor een lagere versnelling. Rijd je normaal 50 km/h in de vierde versnelling, schakel nu bergopwaarts voor de derde of zelfs tweede versnelling. Wanneer je in een hoge versnelling blijft rijden, wordt je auto zwaar belast en bestaat de kans op oververhitting. De auto moet zich makkelijk kunnen versnellen wanneer jij het gaspedaal intrapt. Is dit niet zo? Schakel dan terug naar een lagere versnelling. Wees dus niet te bang voor het geluid van de motor dat-ie teveel toeren maakt: dat wil je juist!

Hoe ga je de berg af?

Ook bergafwaarts rij je anders dan gewend. Het wordt lastig, maar probeer niet constant op de rem te trappen. Dat is niet alleen fijn voor je medepassagiers, zij zullen hierdoor minder snel wagenziek worden, maar voornamelijk beter voor de remmen. Want hoe vaker jij remt, des te minder kans de rem krijgt om af te koelen. Ga daarom altijd voor een harde rem stoot, en niet voor veel kleine ingreepjes. Daarnaast kun je afremmen op de motor door in een lage versnelling te rijden. Je gevoel zegt misschien dat je juist in de hoogste versnelling naar beneden moet razen, maar kies juist voor de tweede of derde versnelling. Hierdoor remt de auto vanzelf meer en meer af. Ook nu: het geluid voelt niet natuurlijk wat de motor maakt, maar je remmen zullen heel dankbaar zijn.

Wat moet je doen bij tegenliggers op een berg?

Oh nee! Op een smalle bergweg een tegenligger? Geen paniek. Bij gebergtes zijn er uitzonderingen op de regels wat betreft tegenliggers. Zo heeft verkeer dat bergopwaarts gaat voorrang op dalend verkeer. Omdat het lastiger is om de motor weer op gang te laten komen wanneer deze stilvalt. Nader je op lage snelheid een onoverzichtelijke bocht? Dan kun je altijd een keer toeteren. Hiermee ‘waarschuw’ je de andere kant van de bergbocht dat er jij eraan komt. Zo voorkom je botsingen!

Wat moet je doen wanneer je motor te warm is?

Let tijdens het bergopwaarts rijden goed op de temperatuurmeter van de motor. Merk je dat de motor echt veel te warm wordt, schakel dan direct terug. Is dit niet mogelijk? Zet dan zo snel mogelijk de auto op een veilige plek om een tijdje af te koelen. Zet de blower en kachel zo hard en warm als mogelijk aan om dit te stimuleren. Rijd je in de zomer door de bergen? Rijd dan in de ochtend of in de avond de meeste kilometers, zo voorkom je oververhitting van de motor en verminder je de kans op files.

Maak een pech-plan

Nadat jij al deze stappen goed hebt doorlopen, kan het toch zijn dat je pech krijgt. Pech is stukken minder erg als je er goed op voorbereid bent. Dus wat doe je als de auto kapot gaat? Kies altijd de meeste veilige plek om stil te staan en zorg ervoor dat alle passagiers zo snel mogelijk buiten de auto op de veiligste plek staan. Zorg ervoor dat je alle pechnummers ordelijk bij elkaar hebt en schakel direct hulp in. Maar regel ook dat je alle veiligheidsartikelen in de buurt hebt liggen zoals: verbanddoos, trekkabel en dergelijke. Stop deze dus niet bij bijvoorbeeld het reservewiel ónder alle bagage: je moet ze er zo bij kunnen pakken!

Pech hulp van Diks

Diks is aangesloten aan Eurocross, een Nederlandse alarmcentrale die 24/7 hulpverlening biedt binnen Europa. Dus wanneer jij met een auto van Diks door de bergen rijdt en je krijgt pech, dan staat de pechhulp van Eurocross voor je klaar. 

 Bij pech komt er een sleepdienst die jouw auto naar de dichtstbijzijnde garage brengt. Bij de garage wordt vastgesteld of de auto gerepareerd kan worden. Hierbij dien je maximaal 48 uur te wachten. Wanneer de reparatie langer dan 48 uur duurt, wordt er vervangend vervoer ter beschikking gesteld. Echter is het bij schade van eigen toedoen zo, dat er geen vervangend vervoer geregeld wordt. Dit is bijvoorbeeld verkeerd tanken, ruitschade of de sleutels kwijt raken. In dit geval rekenen wij een bedrag van 180 euro om gebruik te maken van de pechhulp.

Ben jij er klaar voor om binnenkort door de bergen te rijden? Zorg ervoor dat jij goed voorbereid de bergen in gaat. Bij Diks ondersteunen wij je graag bij het huren van een auto om goed door de bergen te rijden. Kijk snel bij ons aanbod aan personenauto’s!