Ga direct naar inhoud

Nieuw bij DIKS: Opslagverhuur! Ontvang 30% korting met code DIKS30 en maak nu tijdelijk 4 uur gratis gebruik van een huurbus!

5 Wintertips voor de auto

Tips
Diks Autoverhuur, 9 feb 2021, 08:45

De komende week blijft het koud in Nederland. Tot en met zondag droog en koud met vrijdag en zaterdag zeer koud winterweer waarbij de zon zich steeds meer gaat laten zien. Zowel overdag als 's nachts duikt de temperatuur onder nul. De schaatsen kunen dus worden geslepen en de slee mag van zolder.

Maar wat betekent dit weer voor het gebruik van de auto? We geven je graag 5 tips om ervoor te zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan en veilig op weg kunt gaan in deze omstandigheden.

1. Zet de auto niet op de handrem

Bij temperaturen onder nul kan het voorkomen dat de handrem vastvriest. Het gaat hierbij wel om de ouderwetse handrem en niet de moderne variant (P knop in de auto). Deze laatste werkt namelijk elektronisch en zal dus niet vastvriezen. Is jouw auto uitgerust met een ouderwetse handrem in de vorm van een hendel links of rechts naast de bestuurdersstoel en wil je weten hoe je kunt voorkomen dat deze vastvriest in de winter? Gebruik hem dan niet maar zet de auto na het parkeren gewoon in zijn achteruit of in de eerste versnelling. Op deze manier kan de handrem niet vastvriezen maar blijft de auto wel op zijn plek staan als je deze hebt geparkeerd.

LET OP: Is je handrem wel vastgevroren? Start dan de motor en laat de auto warm worden. Als de motor voldoende is opgewarmd is het weer mogelijk om de auto van de handrem af te halen.

2. Zorg ervoor dat de portierrubbers en sponningen droog blijven

Om te voorkomen dat je deuren dichtvriezen is het belangrijk om de rubbers in de deuren en de sponningen goed schoon en droog te houden. Controleer deze dus goed voordat je de auto afsluit en weer een nachtje laat staan in de kou. Daarnaast kun je de rubbers van de autodeur insmeren met vaseline, kruipolie of siliconenspray om te voorkomen dat de deuren 's nachts dichtvriezen en je de volgende ochtend voor een nare verrassing komt te staan.

LET OP: Zijn je deuren dichtgevroren? Druk dan voorzichtig de deuren aan bij de raamsponningen om het ijs dat er tussen zit te breken. Blijft de deur vaszitten? Gebruik dan een föhn en ga op een medium hittestand (nooit volle kracht) langs de randen van de deur. Geen föhn bij de hand? Vul dan een kruik met warm water en haal deze langs de deur.

3. Starten

Het komt nog wel eens voor dat de auto, na weer een nacht stilgestaan te hebben, niet wil starten. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met de kwaliteit van de accu. Zorg er daarom voor dat de accu voor minstens 75% geladen is als je de auto probeert te starten in de winter. Een nieuwe accu levert in de meeste gevallen geen problemen op en deze gaat zo'n 4 a 5 jaar mee.

Ben je bang dat de auto niet zal starten? Zorg er dan voor dat alle stroomverbruikers zoals de lichten, radio, navigatie, airco, etc. zijn uitgeschakeld als je de auto start. Als het lukt om de auto te starten is het verstandig om meteen te gaan rijden, de accu begint namelijk met zichzelf opladen als deze op temperatuur is. Dit gebeurt gemiddeld nadat er zo'n 25 kilometer gereden is. Korte kleine ritjes zorgen er dus niet voor dat de accu zichzelf oplaadt.

LET OP: Wil de motor niet starten? Schakel eerst even kort de lichten van de auto aan alvorens je de auto weer opnieuw probeert te starten om de accu "wakker te maken." Druk daarnaast de koppelingspedaal in tijdens het starten. Lukt het na 2x proberen nog steeds niet? Kijk dan of er iemand in de buurt is met een setje startkabels of neem contact op met de ANWB.

4. Maak de auto altijd sneeuw- & ijsvrij voordat je vertrekt

Deze een-na-laatste tip is wellicht de meest voor de hand liggende, maar toch zien we nog steeds mensen de weg op gaan terwijl de auto nog niet goed sneeuw- en ijsvrij is gemaakt. Let er daarom goed op dat je voor vertrek de volgende onderdelen van de auto sneeuw- en ijsvrij maakt:

  • Ramen

  • Zijspiegels

  • Lichten

  • Kentekenplaten

Doe je dit niet, dan riskeer je zelfs een boete van € 259,- euro, aldus de Politie.

5. Ga alleen de weg op met winter- of all-seasonbanden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden

De allerlaatste tip is ook een inkoppertje: Zorg ervoor dat je auto voorzien is van geschikte winterbanden of all-seasonbanden geschikt voor winterse omstandigheden. Ga je op weg met een gewone zomerband, dan zul je weinig tot geen grip hebben op de gladde wegen en is de kans dat je vast komt te zitten in de sneeuw aanzienlijk hoger dan bij het gebruik van geschikte winterbanden of all-seasons.

Indien gewenst monteren wij all-seasonbanden met sneeuwvloksymbool onder de voertuigen. Deze banden zijn geschikt voor de winterse omstandigheden waar we nu mee te maken hebben. Daarnaast is het bij ons mogelijk om sneeuwkettingen te huren bij het voertuig. Daarmee verklein je de kans op problemen nog verder.