4 Tips bij elektrisch rijden

Tips
Diks Autoverhuur, 10 Nov 2020 07:30

Sinds kort kun je bij Diks een elektrische auto huren. Naast het feit dat je daarmee geen CO2 uitstoot en kennis maakt met de toekomst van mobiliteit, kan dit veel geld schelen. Toch is het rijden in een elektrische auto even wennen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips voor het rijden in een elektrische auto.

Bekijk Skoda Citigo-e iV

Tip 1: Goed voorbereid op weg

Voor het opladen van jouw elektrische auto heb je een laadpas nodig. Bij Diks huur je een elektrische auto of busje altijd inclusief een laadpas. Deze pas kun je gebruiken om het elektrische voertuig op te laden. Zo ga jij altijd voorbereid de weg op. Verder kun je online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) je maximaal kunt laden. Als jij jouw auto komt ophalen, zorgen wij er natuurlijk voor dat de accu vol zit. Hierdoor hoef je je daar (in eerste instantie) niet druk om te maken.

Tip 2: Plan laadstops in

Het meest handig voor het opladen van een elektrische auto, zijn de snellaadstations onderweg. Tijdens een korte pauze tank je zelf ook even bij: je eet even wat, of bezoekt een bezienswaardigheid, waarna je met een volle accu de reis hervat. Snellaadstations heb je echter niet overal. De gemiddelde laadtijd bij een openbaar laadstation met wisselstroom is aanzienlijk langer. Aan een publieke laadpaal kan het gemakkelijk 9 uur duren voordat een auto vol zit, terwijl het bij een snellaadstation vaak binnen 30 min (0 naar 80% volle accu) gepiept is. De laadpas die we bij Diks afgeven bij onze elektrische voertuigen maakt het mogelijk dat huurders op zo’n 135.000 plaatsen in heel Europa het voertuig gratis kunnen opladen. De zogeheten snellaadpalen zijn hiervan uitgesloten. De kosten voor het opladen van het voertuig aan deze palen is dus volledig voor eigen kosten.

Daarom is het een goed idee om laadstops te plannen. Zo weet je precies wanneer je moet stoppen en waar je jouw auto snel kunt laden. Ga je met een elektrische auto op vakantie? Dan kan het zijn dat je vaker moet laden dan dat je thuis gewend bent. Je bagage, rijstijl en het gebruik van een airco of verwarming hebben allemaal invloed op je actieradius. Snellaadstation zitten vrijwel allemaal langs de snelweg. In het centrum van Amsterdam vind je er dus geen.

Tip 3: Altijd aan de laadpaal

Als je je mobiele telefoon niet gebruikt, loopt de accu toch altijd een klein beetje leeg. Ook als hij uitstaat. Dit is ook zo bij een elektrische auto. Daarom kun je hem best aan de laadpaal doen, als je hem even niet gebruikt. In tegenstelling tot een mobiele telefoon, wordt de accu van een auto daar niet minder van. Een slimme diagnosefunctie zorgt ervoor dat de accu nooit overladen wordt.

Tip 4: Zie de weg als bestemming

Via A Better Routeplanner plan je eenvoudig een route die rekening houdt met jouw type elektrische auto en de laadpunten die je onderweg tegenkomt. Natuurlijk wil je onderweg ook iets leuks zien. Kies daarom niet alleen je laadstation op basis van laadcapaciteit, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdek je plekken waar je anders gewoon voorbij gereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Een vakantie met een elektrische auto is nog nooit zo leuk geweest.

Elektrisch rijden is het nieuwe rijden! Met deze 4 tips bereid jij je helemaal voor op jouw eerste elektrische rit.