Geschiedenis

De geschiedenis van DIKS gaat terug tot eind jaren veertig van de vorige eeuw. Rijschoolhouder Paul Cornelis Diks kreeg van zijn leerlingen vaak de vraag waar ze een auto konden huren. Diks, een volgens zijn nazaten ondernemende man, rook handel en besloot een advertentie in een Amsterdamse krant te zetten.
Die leverde zo veel reacties op dat Diks een auto aanschafte en op 1 maart een autoverhuurbedrijf begon vanuit zijn huis in de Olympiabuurt. Klanten belden simpelweg aan voor de sleutel van de huurauto, een Chevrolet, die voor het huis in de Van Tuyll van Serooskerkenweg stond geparkeerd.

1949 - Een gat in de markt

De autoverhuur, toen nog een onbekend fenomeen in Amsterdam, bleek een gat in de markt te zijn. En zo volgde al snel uitbreiding van het Diks-wagenpark. Van de Volkswagenbusjes, in de jaren zestig te huur voor fl. 22,50 gulden per dag, tot de betrouwbare Mercedesbussen, die vandaag nog steeds voor de deur staan bij Diks.

1955 - Paul Diks: superverhuurder

Er zijn autoverhuurders en Autoverhuurders. Paul Diks was er een van de tweede, grote en belangrijke categorie. Van de ene huurauto van toen naar een volwaardig autoverhuurbedrijf. Op de foto zien we Paul, vergezeld door zijn echtgenote en Autopon-directeur A.F. Smit 84 Clippers en Kleinbussen van Volkswagen in ontvangst nemen.

1960 - Klassiekers

In 1960 bestond de vloot van Paul Diks naast de bekende Volkswagen en Mercedes modellen uit een zestal Amerikaanse klassiekers van zijn favoriete automerken: Ford, Chevrolet en Opel.

1963 - DIKS vanuit de lucht

Vraag tien mensen wat luchtreclame is, en er zullen er negen met hun vingers in de lucht beginnen te schrijven of tekenen. Er is echter nog een andere vorm van luchtreclame dan de door sportvliegtuigjes getrokken rookletters of de sleepnetten met tekst. Zo had het Autoverhuurbedrijf Diks in 1963 het idee om op een ongerept stuk grond vlakbij luchthaven Schiphol 24 van zijn 75 VW-bussen zodanig te parkeren dat men vanuit de lucht een duidelijke boodschap zag.

1964 - De Van Ostadestraat

Diks verhuisde in 1964 naar een garage in de Van Ostadestraat, Amsterdam-Zuid. Hier is Diks sindsdien nooit meer weggegaan.

1965 - Studentenverenigingen

Terug naar 27 september 1965: Studentenvereniging Herkos huurde 2 personenbussen voor een trip naar het Circuit van Zandvoort.

De Willem de Zwijgerlaan

In 1966 opent Paul Diks een nieuwe vestiging aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West. Op de foto poseert Paul Diks trots, samen met zijn zoon Ronald, voor de deur. Wat verder opvalt is het toen nog rood met blauw en witte logo van Diks Autoverhuur.

Paul en zijn Ford Transits

Paul Diks poseert voor een nieuwe vloot Ford Transits die staan uitgestald voor het toen nog in aanbouw zijnde Hotel Novotel op de Europaboulevard in Amsterdam.

1972 - Meer blauw op straat

Toen Ronald Diks in 1972 de zaak van zijn vader overnam, reden er verschillende Dikswagens door het land. Het was Ronald die de bekende blauwgele huurauto’s van Diks introduceerde – een knipoog naar de politie. “Er moet meer blauw op straat,” is sindsdien een bekende uitspraak binnen het familiebedrijf.

De Generaal Vetterstraat

In 1980 opende Diks zijn deuren aan de Generaal Vetterstraat in Amsterdam nabij de Riekerhaven. De reden? Meer ruimte voor de bedrijfsvoering.

1980 - Marathon van Amsterdam

Als sponsor van de Marathon van Amsterdam, die werd gelopen op donderdag 26 april 1980, leverde Diks meer dan 20 voertuigen ter begeleiding van de lopers. Een dag voor de marathon had Ronald een stickermachine weten te bemachtigen en na een lange dag (en nacht) stickeren, verschenen alle voertuigen voorzien van duidelijke DIKS belettering aan de start.

1988 - De verdwenen Mercedes

Inmiddels hebben meer dan honderdduizenden klanten met succes een busje gehuurd bij Diks. Helaas gaat het ook wel eens mis. Zo werd er in 1988 een Mercedes Hanomag 406 bestelwagen gehuurd en nooit meer teruggebracht. Tot november van datzelfde jaar, toen kreeg Diks bericht van de politie. Wat bleek? De bus was omgebouwd tot een nep-geldauto en ingezet bij een bankoverval. Kort na de overval liep de bende tegen de lamp, toen de nep-geldauto werd klemgereden door een speciaal rechercheteam dat de overvallers al dagen daarvoor op het spoor gekomen was. Later is de geldauto nog eens verhuurd aan een productiemaatschappij die op zoek was naar een geldauto voor in een film.

1989 - Schilderij bezorgen op Paleis Soestdijk

In 1989 had onze 100e vrachtwagen een wel heel aparte lading: een schilderij met bestemming Paleis Soestdijk.

1993 - Koen Van Oosterwijklaan In Amstelveen

1993 stond in het teken van de succesvolle overname van Sloothaak Autoverhuur in Amstelveen. Het Amsterdams familiebedrijf kreeg er een vestiging bij aan de Koen van Oosterwijklaan.

50 jaar DIKS

Als speciale ‘halve eeuw actie’ gingen we een unieke en exclusieve samenwerking aan met de Hoofddorpse Ford-dealer Van Kalmthout & Van Niel. Klanten konden een proefrit van één week verdienen tegen inlevering van een alleen bij Diks verkrijgbare proefritcoupon.

2002 - Op naar de Hexaanweg

In 2002 openden we onze deuren voor het eerst op de Hexaanweg 1 in Amsterdam-Westpoort. Je vindt ons hier nu nog steeds. Op het terrein is plek voor ons wagenpark, een garage, eigen benzinepomp en een wasstraat.

2013 - DIKS Autoverhuur Almere

Na 65 jaar in Amsterdam en Amstelveen auto’s verhuurd te hebben, is Diks Autoverhuur uitgebreid met een vestiging in Almere. In juni 2013 startten de verhuuractiviteiten op de Randstad in Almere.

2013 - Troonwisseling in Nederland

Speciaal voor onze nieuwe Koning Willem Alexander trokken we in 2013, toen hij het stokje overnam van Koningin Beatrix, een oranje jasje aan. Want: “Zelfs Trix Verhuist Met Diks.”

2014 - DIKS bestaat 65 jaar

In 2014 werd het 65 jarig bestaan van Diks bezegeld de inmiddels beroemde promotiefilm “Chicks love Diks.”Deze video vol foute woordgrappen met een duidelijke knipoog werd bijna 1 miljoen keer bekeken.

2015 - Everybody loves DIKS

Vanaf de Diks-boot werden met kanonnen speciale ‘Everybody love Diks’ T-shirts massaal onder het publiek verspreid. Op 1 augustus houdt iedereen van Diks. De slogan is dan ook niet langer ‘Chicks love Diks’, maar ‘Everybody love Diks’.

2015 - DIKS Almere verhuisd

In de twee jaar dat Diks Autoverhuur in Almere gevestigd is, is het bedrijf al uit haar jasje gegroeid. De nieuwe locatie van het bekende autoverhuurbedrijf is nu Markerkant 1504.

2016 - DeAutoverhuurders

In 2016 werd de landelijk opererende organisatie De Autoverhuurders opgericht. Samenwerking tussen 5 familiebedrijven bleek een sleutel tot succes. Door de krachten te bundelen heeft de huurder een ruime keuze uit een wagenpark van meer dan 2000 auto’s. 

2016 - Bugatti voor niks bij Diks

NIEUW in het assortiment: De Bugatti Veyron. Zou jij ook wel eens de kracht van deze supercar willen voelen?

2017 - Amsterdam - 24hrs

Fotograaf Peter Sabelis werpt in zijn boek Amsterdam 24hrs een nieuw licht op de stad Amsterdam en op de mensen die haar bevolken. Hij komt heel dichtbij de geportretteerden en gaat op zoek naar het verhaal achter het verhaal in poëtische portretten.

2018 - De DIKSte verhuizing van Nederland

Verhuizen doe je met Diks! In 2018 hielp Diks neefje Rik met verhuizen. Uiteraard kreeg deze dag een vol dozen sjouwen een epische afsluiter, geheel in Diks-stijl!

2019 - DIKS 70 jaar

Op 1 maart 1949 begon rijinstructeur Paul Diks met het verhuren van zijn eigen auto aan oud-leerlingen. Nu, 70 jaar later, zijn de blauwgele bussen niet uit het straatbeeld weg te denken en is Diks Autoverhuur uitgegroeid tot een succesvol familiebedrijf waarin alweer de 3e generatie Diks werkzaam is. En daar zijn we trots op!

2022 - Expert innoveert wagenpark

In 2022 heeft DIKS de hulp ingeschakeld van Toon Lager, Chief Executive Sound & Safety Engineer en expert op het gebied van geluid en veiligheid. Na uitgebreid onderzoek en een lange ontwikkelfase introduceerde hij per 1 april een nieuw geluid voor alle bussen in het wagenpark. Het doel van dit geluid is meer veiligheid en alertheid creëren onder weggebruikers.

2022 - DIKS zonder personeel is NIKS!

Dit jaar stegen Niels (en Ronald) Diks tot grote hoogte om heel Nederland te laten zien wat team DIKS waard is.

Want elke dag iedereen op weg helpen, verdient een compliment van de bovenste plank.

En daar bleef het niet bij, een heel weekend lang werd alles uit de kast gehaald om er samen een onvergetelijk dik(s) personeelsfeest van te maken.

2023 - Deelnemen aan het verkeer is geen grap!

In 2023 werd bekendgemaakt dat het aantal verkeersongevallen met slachtoffers vorig jaar toenam. Ook het aantal fietsongelukken steeg. Een alarmerende trend. Elk verkeersslachtoffer is er immers één te veel.

Daarom lanceerde DIKS samen met Veilig Verkeer Amsterdam in aanloop naar 1 april 2023 de campagne "Deelnemen aan het verkeer is geen grap" gericht op het creëren van bewustwording over de verantwoordelijkheden van verkeersdeelnemers.