Skip to content
This page is only published in Dutch

Wat te doen tijdens Koningsdag 2021?

Tips
Diks Autoverhuur, Apr 27, 2021, 9:15 AM

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 54 jaar. Reden voor een feestje natuurlijk. Helaas kunnen we door de huidige situatie van het coronavirus ook dit jaar geen Koningsdag vieren zoals normaal. Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar hoe vier jij vanuit huis Koningsdag dit jaar? Wij vinden dat Koningsdag niet zomaar overgeslagen mag worden en daarom geven wij je in deze blog een aantal tips!

1. Speel oud Hollandse spelletjes

Wie heeft er vroeger op de vrijmarkt niet aan meegedaan? Oud-Hollandse spelletjes zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag. Maar daarvoor hoef je helemaal de deur niet uit. Oud Hollandse spelletjes speel je heel makkelijk thuis tijdens Koningsdag. Wat dacht je van de volgende heerlijk Oud-Hollandse spelletjes:

 • Blikgooien

 • Wat heb je nodig: Blikken, tennisbal of pittenzak.

 • Spaar blikken en ga die mooi beplakken met oranje papier, stickers of wat jullie ook leuk vinden. De blikken stapel je op elkaar in een piramide en je gaat er van een afstandje zoveel mogelijk omgooien met een tennisbal of pittenzak.

 • Spijkerpoepen

 • Wat heb je nodig: Spijkers, flessen en een touw of riem.

 • Hoe speel je het? Om je middel wordt een stuk touw of een riem gebonden waarbij op de rug een stuk touw omlaag hangt met daaraan een spijker. Op de grond staat een fles. Iedereen moet proberen de spijker in de fles te laten zakken. Laat ze in tweetallen tegen elkaar strijden en kom er zo achter wie het snelste is!

 • Koekhappen

 • Wat heb je nodig: Ontbijtkoek of spekjes, touw, waslijn en een theedoek.

 • Hoe speel je het? Hang aan een soort waslijn stukken ontbijtkoek. De deelnemers moeten met een blinddoek naar de waslijn lopen en zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van de waslijn eten. Zodra de koek helemaal van de waslijn is, stopt de tijd. Handjes op de rug natuurlijk!

 • Zaklopen

 • Wat heb je nodig: afzetlint, paaltjes of pionnen, jutezakken.

 • Hoe speel je het? Zet een parcours uit, je kunt hierbij gebruik maken van een aantal hindernissen! De deelnemers strijden tegen elkaar in tweetallen en gaan van start in de jutezakken. Wie is het snelste weer terug?

2. Koningsdag met de kids

Heb jij kinderen? Dan heb jij dit jaar iets meer geluk. Waar er vorig jaar streng geadviseerd werd binnen te blijven, is er dit jaar voor kinderen op 27 april in de ochtend een buitenspeelprogramma. Veel speeltuinen zullen de deuren openen, Scouting Nederland organiseert activiteiten en Oranjeverenigingen bieden (thuis)programma's voor kinderen aan die huishoudens op eigen gelegenheid kunnen doen.

3. Zing het Wilhelmus

Natuurlijk mag het volkslied op Koningsdag niet ontbreken. De KBOV roept iedereen op om vanaf zonsopgang (06.23 uur) de Nederlandse vlag met oranje wimpel buiten te hangen. Om 09.55 uur worden dan de klokken geluid, waarna om 10.00 uur het Wilhelmus gespeeld zal worden. Er wordt opgeroepen om vanuit huis het volkslied in de voordeur, op het balkon of in de tuin mee te zingen. Zing jij dit jaar ook mee?

4. Bezoek een online concert

Ook organiseren menig artiesten en bedrijven online verschillende activiteiten. Zoals concerten en optredens. Via een livestream kun je de concerten vanuit je tuin of bank bekijken. Haal een lekkere tompoes in huis en geniet!

5. Vier woningsdag met je huisgenoten of gezin

Vorig jaar maakte we van Koningsdag ook al een erg gezellige Woningsdag en ook dit jaar kun jij Koningsdag vanuit huis vieren. Organiseer een spelletjesdag met je gezin of start bij het ontbijt al met een oranjebitter en borrel de hele dag met je huisgenoten.

6. Geniet van je vrije dag!

Vind jij er zo maar niks aan? Maak dan wel het beste van je vrije dag. Huur een auto en bezoek een mooi Nederlands natuurpark of ga uitwaaien op het strand. Je bent een hele dag vrij en die kun je natuurlijk erg goed benutten. Let er wel op dat ook de winkels met afspraak waarschijnlijk dicht zijn. Wil jij je vrije (Konings)dag besteden aan het werken in de tuin of verbouwen van je woonkamer? Dan kun je het beste het weekend voor Koningsdag een busje huren om je materialen in huis te halen!

Wat jij deze Koningsdag ook doet, maak er een onvergetelijke dag van. Wij hopen dat we volgend jaar weer met zijn alle langs de vrijmarkt kunnen struinen en kunnen proosten op de verjaardag van onze koning.