Skip to content
This page is only published in Dutch

Tips om veilig te rijden met hitte

Tips
DIKS autoverhuur, Jul 1, 2022, 11:00 AM

Gutst het zweet bij jou ook al onder je oksels vandaan? Warm hè?! Het komt in Nederland niet al te vaak voor, maar als het dan eindelijk warm is weten we vaak niet wat we ermee aan moeten. Daarbij onderschatten we vaak dat rijden bij warm weer ook om extra inspanning vraagt. Door de brandende zon warmt het ook binnen jouw auto/bus snel op. DIKS geeft je daarom 5 tips die ervoor moeten zorgen dat jij je hoofd koel kunt houden en zo veilig van A naar B komt, ongeacht de hitte.

Bekijk al onze voertuigen

✔️ Check vooraf de verkeersinformatie

Misschien doe jij dit altijd al, maar het is met hitte extra belangrijk: check voor vertrek de verkeersinformatie. Je wilt namelijk niet in de brandende zon in de file staan. Ga je een lange rit maken? Dan kun je beter vooraf checken waar het mogelijk druk is. Zo kun je op voorhand al een alternatieve route kiezen voor als er file ontstaat. Het is natuurlijk ook handig om (ook al is het voor jou een bekende route) met de navigatie aan te rijden. Deze bespeurd de file vaak ruim van te voren en geeft jou de mogelijkheid een omweg te nemen, ideaal dus!

✔️ Neem water (en zonnebrand) mee

Weet je dat het warm gaat worden? Neem dan vooraf al voldoende koel water en zonnebrandcrème mee. Veel mensen onderschatten hoe veel vocht een lichaam nodig heeft op een hete dag, dus ook tijdens een lange (of korte) autorit. Een goede voorbereiding zal zeker beloond worden, al helemaal als je in een lange file belandt. Koop eventueel ook een spuitbus met water (spray) om het gezicht even te verfrissen zonder te veel nattigheid. Als je het water ook wilt gebruiken ter extra verkoeling, kun je de flesjes het beste thuis eerst (gedeeltelijk) invriezen.

✔️ Leg een paraplu in de kofferbak!

Leg een paraplu in je kofferbak! Dit klinkt misschien gek, maar wanneer je pech krijgt, moet je de auto uit en met een paraplu sta je dan niet onbeschermd in de brandende zon.

✔️ Laat niets of niemand in een geparkeerde auto achter

Laat je spullen, medepassagiers of je huisdieren – nooit, maar dan ook nooit achter in een afgesloten auto! De temperatuur in de auto kan flink oplopen wanneer deze in de zon staat en er geen airco draait. Deze stijgt namelijk één graad per minuut. Dat lijkt misschien niet veel, maar wanneer je jouw kind 10 minuutjes in de auto laat bij 27 graden wordt het al snel 37 graden in de auto.

 Een hoge temperatuur is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoge lichaamstemperatuur falen bepaalde organen en de hersenen, treedt er bewusteloosheid op en kan dit in de meest extreme gevallen zelf leiden tot de dood.

✔️ Draag geen slippers achter het stuur

In Nederlands wordt autorijden met slippers niet verboden, maar gevaarlijk gedrag vertonen op de weg is dat wel. Het risico op een auto-ongeluk is groter dan wanneer je met dichte schoenen rijdt. Dit komt omdat het tijdens het dragen van slippers mogelijk is om achter de pedalen te blijven steken. Zoals je je kunt voorstellen kan dit nare gevolgen hebben.

 

Is het zo warm dat jij liever de weg niet op wilt? Dan kun je jouw reservering bij DIKS altijd kosteloos verplaatsen.