Skip to content
This page is only published in Dutch

Rijden met mist. Waar moet je op letten?

Tips
DIKS autoverhuur, Jan 24, 2022, 8:33 AM

In dit artikel geven we je antwoord op een veelgestelde vraag: “Waar moet ik op letten bij mist?” In het voorjaar kan het flink mistig zijn. Mist in het verkeer is gevaarlijk, want je kunt veel minder ver kijken. Soms is de mist zo dicht, dat je je voorganger niet eens ziet. Dan is het belangrijk dat je je snelheid aanpast, afstand houdt en de juiste verlichting aanzet. In dit artikel vertellen we je meer over wat je moet doen bij mist, en hoe je veilig van A naar B rijdt.

Bekijk al onze personenauto's

Pas je snelheid aan en houd afstand

Weet je dat het mistig is, ga dan op tijd weg. Het kan namelijk zo zijn dat het zicht op de weg ineens veel minder wordt. Wees daarop voorbereid: pas je snelheid daarop aan en probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken. Houd altijd voldoende afstand. Je voorliggers kunnen namelijk onverwacht remmen.

Houd de ramen vrij

Ga je rijden met mist? Let er dan op dat je autoruiten ook van binnen schoon zijn en geen condens hebben. Schakel hiervoor de voorruit- en achterruitverwarming aan als je wegrijdt. En doe de airco aan.

Zet je dimlichten aan

Wordt overdag het zicht ernstig belemmerd, dan voer je dimlicht. ’s Avonds en ‘s nachts voer je uiteraard ook dimlicht.

Let op bij automatische verlichting

Is het overdag mistig, let er dan extra op dat je automatische licht niet aanstaat. Het automatische dimlicht herkent namelijk geen mist. Hierdoor zal het dimlicht overdag niet automatisch aangaan. Natuurlijk heb je wel de dagrijverlichting aan de voorzijde, maar dat is niet voldoende. En belangrijker: je achterlichten doen het dan niet. En die moeten bij mist wel werken. Zet overdag je automatische verlichting dus uit en zorg zelf voor dimlicht.

Wanneer mag je mistlampen gebruiken?

Is je auto uitgerust met mistlampen? Dan is het handig om deze tijdens een mistige rit te gebruiken. Maar let wel op! Mistlampen mag je namelijk pas gebruiken bij zeer dichte mist; bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht aan. Aan de voorzijde mag je mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht. Denk er wel aan om je mistlampen weer uit te zetten als het zicht beter is.

Zorg ervoor dat je weet of je mistverlichting hebt en waar de knoppen voor je mistlampen zitten. Wanneer het ineens mistig is, moet je goed opletten. Een zoektocht naar je mistlampen is dan niet handig en zelfs gevaarlijk. 

Wij hopen dat je met deze tips weet wat je moet doen bij mist. Auto huren bij Diks tijdens de mistige dagen? Dan kun je altijd even bij onze werknemers checken of jouw huurauto mistlampen heeft en waar de bediening zit. Wij doen er alles aan zodat jij veilig de weg op kan.