Skip to content
This page is only published in Dutch

Pakjesavond 2022 onderbemand: DIKS helpt de Sint

Samen op de goede weg
DIKS autoverhuur, Nov 24, 2022, 12:09 AM

Sinterklaas is geen onbekende voor DIKS. Elk jaar worden er, zodra hij in Nederland is, in het diepste geheim busjes ingezet om alle Hulpsinterklazen door heel het land te kunnen verspreiden. Normaliter worden deze busjes tijdig ingeschakeld door de Hoofdpiet, die vanuit Spanje alvast de voorbereidingen treft voor het klaarmaken van operatie Pakjesavond.

 

Dit jaar ontvingen we echter een verontrustend telefoontje van Prognosepiet. Met zijn voorspellingen helpt hij jaarlijks bij het maken van de planning voor pakjesavond en een voorspelling die hij al in 2019 deed blijkt waarheid te worden; de pakjesavond van 2022 is zwaar onderbemand! We spraken Prognosepiet en Transportpiet over deze stressvolle periode en hoe onze busjes op 5 december bijdragen aan de oplossing.

“Ik ben een echte Piet van de cijfers en bij het CBS is de bevolkingsgroei duidelijk zichtbaar. Zo zijn er dus jaarlijks meer kinderen, maar het aantal Pieten blijft hetzelfde. Daarnaast is Amerigo sinds 2019 met pensioen en we zien dat Ozosnel midden in zijn inwerkperiode zit. Hij heeft immers pas twee pakjesavonden meegedraaid.”

We horen de zorg in de stem van Prognosepiet. Want een samenkomst van deze twee problemen; waar leidt dat toe?

“Dat het ons met enkel Ozosnel niet gaat lukken om alle pakjes op tijd bij de kinderen thuis af te leveren.”

Toen we hierop door vroegen onderbrak Prognosepiet ons abrupt.

“Bij de bevolkingsgroei en Amerigo blijft het niet! Om een juiste berekening te kunnen maken van het aantal te bezorgen pakjes, heb ik bij de Sint de percentages van lieve en stoute kinderen opgevraagd. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik hoopte stiekem op een hoog percentage aan stoute kinderen.”

Hij legde ons uit dat stoute kinderen geen cadeautjes krijgen. Hoe meer stoute kinderen, hoe minder pakjes er op 5 december worden rondgebracht. Het leek zijn laatste redmiddel.

“ Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik hoopte stiekem op een hoog percentage aan stoute kinderen.”

Prognosepiet 2022

Deze samenloop van omstandigheden is natuurlijk dramatisch en ook bij ons sloeg de paniek toe. Pakjesavond 2022 mocht niet het eerste jaar worden waarbij er kinderen geen cadeautjes krijgen. We  aarzelden geen seconde en pakten de telefoon,

“We hebben Transportpiet gezegd dat we tijdens pakjesavond bereid zijn  te helpen. Alle Pieten die ouder zijn dan 21 en een rijbewijs hebben, mogen van ons pakjes rondbrengen in onze busjes door het hele land.”

Een heel goed idee vond de Transportpiet, maar toch had hij een verzoekje. Op aandringen van Publiekeopiniepiet vroeg hij of we ook elektrische busjes hadden. En gelukkig hebben we deze; in grote getalen!

“Zoals de meeste mensen waarschijnlijk hebben meegekregen is de stoomboot dit jaar gezonken. Nou was de stoomboot al niet het meest duurzame vervoersmiddel, maar om de pakjes dit jaar naar Nederland te krijgen heeft de Sint zijn vliegtuig, de Goedheiligman,  in moeten zetten. Ook niet heel duurzaam dus,”

aldus Transportpiet.

“Daarnaast zijn tot overmaat van ramp de pakjes ook nog eens verloren geraakt en moest een team van Pieten de hele wereld overvliegen om deze terug te halen. Zoals jullie kunnen begrijpen is het dus klaar met de vervuilende vervoersmiddelen.”

Hij wierp een schuine blik naar Publiekeopniepiet die hem bemoedigend toe knikte.

Een turbulenter jaar is haast ondenkbaar en wij van DIKS schieten de Sint dan ook graag te hulp. Als eerbetoon aan Amerigo en Ozosnel hebben we al onze witte, elektrische busjes voor de Sint beschikbaar gesteld. Deze mogen zijn Pieten tijdens pakjesavond inzetten om ervoor te zorgen dat alle lieve kinderen voorzien zijn van pakjes op 5 december én zodat we Ozosnel kunnen ontzorgen tijdens zijn tweede pakjesavond.

Als jullie 5 december een wit DIKS busje over straat zien rijden weten jullie dus genoeg; dit zijn de Sint en DIKS die samenwerken. Wij zijn trots!