Skip to content
This page is only published in Dutch

Op vakantie met een elektrische auto? Hier moet je op letten

Tips
Diks Autoverhuur, Sep 14, 2021, 10:30 AM

Met een elektrische auto op vakantie naar het buitenland lijkt misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar niks is minder waar. De auto-industrie heeft zo aan de techniek van elektrische auto’s gewerkt, dat deze tegenwoordig flinke afstanden kunnen afleggen zonder dat ze onverhoopt leeg langs de weg terechtkomen.

Toch moet je wel met enkele aspecten rekening houden. Benieuwd welke? Lees het hier!

Bekijk elektrische personenauto's

Afstand met een elektrische auto

Nog geen paar jaar geleden kwamen elektrische auto’s op één volle accu zo’n 100 kilometer ver. Met een reis van meer dan duizend kilometer naar de vakantiezon in het verschiet, is het natuurlijk een hele operatie om met een dergelijk rijbereik op reis te gaan. Gelukkig hebben autofabrikanten niet stilgezeten en komen elektrische auto’s, zoals de Skoda Citigo-e, tegenwoordig een heel stuk verder. De gemiddelde elektrische auto moet zonder al te veel problemen dik 300 kilometer ver komen. Dat schept natuurlijk al veel meer hoop! Met drie keer laden sta je dan al met de voeten in het Franse zand aan de Middellandse Zee.

Actieradius van een EV

Hoewel elektrische auto’s heden ten dage wel verder komen op één accu, neemt niet weg dat je bij elektrisch rijden wel met enkele dingen rekening moet houden. Het rijbereik wordt bij elke elektrische auto vooraf door een onafhankelijk partij gemeten. Hieruit rolt een officiële actieradius. Zo heeft een Tesla Model 3 een officiële actieradius van 374 km. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze actieradius enkel onder de meest gunstige omstandigheden geldt. Neem het weer, de gemiddelde snelheid van een auto en ingeladen bagage: stuk voor stuk aspecten die veel invloed uitoefenen op de actieradius. Hier moet dan ook rekening mee houden tijdens een lange reis richting je vakantiebestemming met een elektrische auto.

Gemiddelde snelheid

Op de Franse Route du Soleil mag je veelal 130 km/h en op de Duitse Autobahn soms zelfs zo hard als je wilt. Dit kun je alleen beter niet doen met een elektrische auto tijdens de vakantiereis. Hoe harder je rijdt, hoe meer je van de accu vraagt en deze dus sneller zal leeglopen. Die beoogde 300 kilometer ga je dan echt niet redden. Hoe dat kan? Denk maar aan je telefoon: als je daar ook de hele tijd video’s mee maakt, YouTube-filmpjes mee kijkt en tegelijk de zaklamp aanzet, loopt je batterij sneller leeg. Zo ook bij een elektrische auto. Zeker met de airco aan tijdens een warme zomer. Rijd daarom op het gemak met 100 km/h en je zult een stuk verder komen op één accu.

Bagage

Net als bij de gemiddelde snelheid, kun je ook bij het inpakken van de auto rekening houden met de ballast van de accu. Hoe zwaarder de auto ten slotte is, hoe meer hij moet voortbewegen richting de vakantiebestemming. Zeker met een heel gezin en alle kampeerspullen ingeladen, zul je merken dat je iets minder ver op één acculading komt. Dat is niet erg, maar houd hier wel rekening mee bij de planning van de reis.

Neem de tijd

Hoewel de EV’s vandaag de dag echt een stuk verder komen, neemt een vakantiereis met een elektrische auto toch echt meer tijd in beslag dan met een auto op fossiele brandstoffen als benzine of diesel. Die leggen namelijk nog steeds met gemak een dubbele afstand af op één tank en zitten een stuk sneller vol bij het tanken. Laat dit echter niet te zwaar meewegen, want het is wel te doen. Langs heel veel Europese snelwegen zijn tegenwoordig super veel snelladers voor elektrische auto’s te vinden. Hiermee zit een elektrische auto gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten weer vol voor 80%. Plan deze laadbeurten zo in dat je tegelijkertijd kunt lunchen of toch al moet stoppen. Zo beperk je de wachttijd het meeste.

Plan de reis

Tijdens de vakantierit in een elektrische auto staat eigenlijk maar één ding centraal: hoe ver kunnen we nog en waar moeten we laden zodra dat nodig is? Online zijn veel sites of apps te vinden waarmee je jouw laadpunten onderweg vooraf al kunt uitstippelen. Doe dit dan ook zeker. Zo ga je een stuk geruster van huis opweg naar de zon. Zo kun je bij de ANWB zelfs bij een calculator aangeven met welke elektrische auto je rijdt en hoe leeg je hem wilt rijden. De calculator berekent dan waar je het beste kunt stoppen om te laden onderweg. Dat scheelt enorm veel uitzoekwerk! 

Wil jij een elektrische auto huren voor jouw vakantie?Dan zitten er nog steeds wat haken en ogen aan je autoreis, maar het is geen onmogelijk missie! Neem lekker de tijd, bereid je goed voor en bereken hoeveel CO2-uitstoot je zult besparen. Dat zal veel stress hopelijk goed moeten maken. Fijne vakantie en een goede reis.