Skip to content
This page is only published in Dutch

Milieuzones in Amsterdam

FAQ
Diks Autoverhuur, May 27, 2021, 2:15 PM

Om luchtvervuiling tegen te gaan worden de grootste luchtvervuilers in het verkeer uit verschillende gebieden in de stad geweerd. Dit zijn zogenaamde milieuzones; hier heb je vast wel eens wat over gehoord, maar hoe zit het eigenlijk precies?

 Moet ik als huurder ergens op letten als ik een personenauto of busje huur? Lees snel verder voor een antwoord op deze vragen.

Bekijk voertuigen

Welke voertuigen worden er geweerd in de milieuzones?

Het is niet toegestaan om met een personen- of bestelauto, die op diesel rijdt en een emissieklasse van 3 of lager heeft, een milieuzone in te rijden. Dit betekent dat je wel in de milieuzone mag komen met een dieselvoertuig met een emissieklasse van 4 of hoger.

Welke emissieklasse hebben de voertuigen van Diks?

Al onze voertuigen hebben een emissieklasse van 4 of hoger. Dit betekent dat je met een gerust hart binnen de milieuzones in Amsterdam kunt rijden.

Wat is de milieuzone voor auto’s, bestelauto’s, vrachtwagens en autobussen in Amsterdam?

De Ring A10 is de grens van de milieuzone voor auto’s, bestelauto’s, vrachtwagens en autobussen. Óp de Ring A10 rijden mag wel. Er zijn 3 uitzonderingen binnen de Ring A10 waar de milieuzone niet geldt:

  • De Coen- en Vlothaven en de tegenover gelegen kade in de Mercuriushaven.

  • Het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord.

  • De toerit naar de P+R RAI en naar de zuidelijke standbouwersingang bij de RAI.

Hoe herken je de milieuzones?

De milieuzone wordt aangegeven met verkeersborden. Op de grens staan grensborden en op enige afstand staan vooraankondigingsborden. Op een vooraankondigingsbord staan vaak ook alternatieve richtingen aangegeven om de milieuzone te mijden.

De toekomst van de milieuzones in Amsterdam

Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren zullen de milieuzones in de toekomst verder aangescherpt worden. Zo gelden er per 1 januari 2022 strengere toegangseisen voor diesel-vrachtauto’s en -autobussen. Wanneer je dan een vrachtwagen of autobus met een emissieklassen van 6 of hoger hebt, heb je nog toegang. In 2025 wordt een uitstootvrij gebied ingevoerd binnen de Ring A10 voor vracht- en bedrijfsauto’s, taxi’s en autobussen en touringcars en OV-bussen en in 2030 is de hele bebouwde kom uitstootvrij voor alle soorten verkeer, dus ook voor personenauto’s en motoren.