This page is only published in Dutch

Kalm blijven achter het stuur: 6 tips

Tips
Diks Autoverhuur, 9 Nov 2020 14:30

Het wordt weer iets drukker op de weg. Dit zorgt ervoor dat autorijden een stressverhogende activiteit kan zijn. Dat kan vervolgens leiden tot gevaarlijke situaties op de weg, waaronder verkeersagressie. Wij willen met zijn allen natuurlijk het liefst op een fijne manier, op tijd, van A naar B. Deze tips helpen je daarbij.

Bekijk voertuigen

Tip 1: vermijd drukke dagen en momenten wanneer dit kan!

Hoe kunnen we omgaan met drukte op de weg? Het antwoord hierop heb je zelf in handen. Zo is het goed om het moment dat je de weg op gaat zorgvuldig uit te kiezen. Zo kun je drukke dagen en momenten beter vermijden wanneer dit kan. Door niet de weg op te gaan bij potentieel hoog-stressvolle verkeerssituaties, ervaar je minder stress. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de beruchte “zwarte zaterdag”, de dag waarop men massaal de weg opgaat richting de vakantiebestemming.

Tip 2: stress en stress combineren is geen goede optie

Files in de ochtend- en avondspits gecombineerd met een hectisch leven dragen bij aan het oplopen van stress. Doordat je dan twee soorten stress met elkaar combineert, kan het leiden tot verkeersagressie. Als het kan, vermijd dan de spitstijden. Begin bijvoorbeeld extra vroeg en ga ook voor de spits weer naar huis. Niet zo’n ochtendmens? Kies er dan voor om na de spits te rijden en werk in de avond iets langer door. Zo kun je ook dan weer op een rustig moment naar huis.

Tip 3: wees alert en houd voldoende afstand

Als je toch de weg opgaat, wees alert en probeer vooruit te denken om op die manier gevaarlijke situaties te voorkomen. Houd voldoende afstand tot andere verkeersdeelnemers om op tijd te kunnen reageren op een risicovolle situatie. En wanneer u vreemd rijgedrag waarneemt,vermijd dit door afstand te nemen of haal zo snel mogelijk in: bekijk dit per situatie.

Tip 4: blijf kalm

Toch kan het zo zijn wanneer je zelf rustig bent, je te maken krijgt met een andere agressieve rijder. Als je het slachtoffer wordt van een andere bestuurder, probeer dan een confrontatie te voorkomen. Ga niet in discussie met een agressieve bestuurder. Hiermee gooi je vaak extra olie op het vuur. Blijf kalm en laat je niet meeslepen in deze situatie. De sleutel is kalm te blijven en zich niet te laten meeslepen in een situatie die uit de hand kan lopen.

Tip 5: luister rustige muziek

Rustige muziek kan helpen bij het rustig blijven achter het stuur. Houd een goede playlist bij de hand met chill-out songs. Daarnaast helpt diep in- en uitademen bij risicovolle situaties, het zoveel mogelijk negeren van overtreders en het minimaliseren van claxon-gebruik.

Tip 6: blijf beleefd

Toch iets stoms gebeurd? Dan kan beleefdheid bijdragen tot de-escalatie. Bied je excuus aan met een glimlach. Dit zal wonderen verrichten.

Laten we op de weg aardig en goed zijn voor elkaar en help anderen kalm te blijven houden. Tenslotte kunnen we allemaal weleens een slechte dag hebben.