Skip to content
This page is only published in Dutch

How to: inparkeren bestelbus

Tips
Diks Autoverhuur, Dec 11, 2020, 1:00 PM

Tijdens een verhuizing, grote schoonmaak van de zolder dan wel schuur of om een vriend te helpen: een bestelbus biedt vaak de ruimte die je nodig hebt. Het parkeren van zo’n bus blijkt vaak een hele opgave. Geen paniek, want de bussen van tegenwoordig zijn uitgerust met allerlei handige snufjes die het parkeren van de bus veel makkelijker maken!

Bekijk bestelbussen

Parkeerangst met een bestelbus

File parkeren, vooruit inparkeren of toch netjes achteruit tussen twee andere auto’s? Bij sommige bestuurders breekt het angstzweet na het lezen van deze keuzes al uit. Vooral op een drukke, chaotische plek, zoals langs de Amsterdamse grachten of aan de Rotterdamse Singel. Met een reguliere personenauto, zoals onze zeer compacte bestickerde Citroën C1, kan het voor hen al een hele klus zijn. Laat staan met zo’n grote bestelbus! Toch is het verschil niet zo heel groot.

Voordelen van parkeren met een bestelbus

Je doel is precies hetzelfde: je wilt je voertuig langs een weg stilzetten in een parkeervak. Een grote bestelbus heeft als voordeel dat je veel hoger zit dan in een personenauto. Hierdoor is je overzicht vele malen groter. Je overziet de situatie daardoor veel beter. De vorm van een bus is daarbij heel vierkant. Hierdoor kan je veel beter inschatten waar al jouw hoeken van de auto zitten. Zeker bij de neus, die voor je recht afloopt, is dat een groot voordeel.

Daarbij mist er in een bestelbus weliswaar een binnenspiegel, de zijspiegels zijn daarentegen veel groter. In vergelijking met de zijspiegels van een normale auto zelfs wel twee keer zo groot! Naast deze grotere zijspiegels zit er ook zit er vaak zelfs een extra gebogen spiegeltje aan de onderkant zodat je ook zicht hebt op je dode hoek.

Het blijft wel belangrijk dat je goed inschat of de bus wel gaat passen op de plek die je wilt. Kies dan ook een ruime plek en bespaar jezelf de ellende door een mini-parkeervak te kiezen. Het duurt vaak net zo lang om iets verder te rijden en de bestelbus in twee steken in te parkeren.

Parkeerhulp bij bestelbussen

Gebruik de spiegels, parkeersensoren en achteruitrijcamera

De bussen van tegenwoordig zijn voorzien van allerlei snufjes die ervoor gemaakt zijn om het parkeren gemakkelijker te maken. Zo zijn parkeersensoren al gemeengoed en hebben veel bussen zelfs een achteruitrijcamera! Dat zijn nog eens handige extra oren en ogen die het jou extra makkelijk maken. Zo kun jij zowel op zicht als op het geluid inschatten hoe ver de auto achter je staat geparkeerd: gewoon op de achteruitrijcamera beelden en piepjes van de parkeersensoren letten!

Blijf zelf goed opletten

Hoewel al deze snufjes natuurlijk enorm helpen bij het parkeren van de bus, is het belangrijk om ook zelf goed op te blijven letten. Gebruik je gezonde verstand en ga nooit volledig op de beelden of het geluid van de parkeersensoren af. Het kan immers voorkomen dat de camera of sensoren een paaltje missen!

Vraag om hulp

Als extra hulp bij het parkeren kun je altijd een medepassagier of omstander vragen om even met je mee te kijken. Vooral als het nieuw voor je is, kan elke hulp welkom zijn. Open je raam en laat diegene in jouw zicht (!) achter de bestelbus staan om aanvullende aanwijzingen te geven. Het makkelijkst is het om vooraf wat handgebaren met elkaar af te spreken: zo voorkom je miscommunicatie en alsnog parkeerongelukken.

Bestelbussen bij Diks Autoverhuur

Bij Diks Autoverhuur hebben we veel verschillende soorten bestelbussen die jij makkelijk kunt huren. Zo hebben we hele compacte bestelwagens, zoals een Citroën Berlingo, maar ook meterslange Mercedes-Benz Sprinters. Hierdoor kun jij altijd spullen inladen van 140 x 133 x 119 cm tot 430 x 176 x 193 cm. Mocht je een Mercedes bestelbus met laadklep huren, houd daar uiteraard dan wel extra rekening mee tijdens het inparkeren. Anders wordt het wel heel lastig om alle spullen in en uit te laden nadat je die bus ein-de-lijk in de krappe parkeerplekje heb geparkeerd.