Skip to content
This page is only published in Dutch

Hatchback of stationwagen huren?

Tips
Diks Autoverhuur, Jan 6, 2021, 12:00 AM

Bij het kiezen van de juiste huurauto houd je natuurlijk met verschillende bepalende aspecten rekening. Een belangrijke beweegreden kan de grootte van de personenauto zijn. Bij Diks Autoverhuur hebben we verschillende merken en modellen. Van sommige modellen zijn zowel een hatchback als een stationwagen beschikbaar. Welke jij moet kiezen? Lees het hier!

Bekijk personenauto's

Hatchback vs. stationwagen

Van de Ford Focus en Opel Astra heeft Diks Autoverhuur twee verschillende soorten: de reguliere vijfdeurs hatchback of de riantere stationwagen. Voor de leken onder de lezers verdient dit verschil wellicht wat uitleg. Een hatchback is in autoland de ‘gewone’ auto. De koets is gemiddeld groot en de achterklep loopt bij de achterbak recht naar beneden af. Een stationwagen krijgt een extra lange zijkant waarbij alle extra centimeters in de achterbak gaan zitten. In vergelijking met een hatchback zit het grootste verschil hem dan ook in de bagageruimte: in een stationwagen past veel meer bagage.

Bagageruimte hatchback of stationwagen

Nu kun jij je wellicht afvragen hoe groot dit verschil is. Meten is weten wordt natuurlijk altijd gezegd. Pakken we de Ford Focus erbij, dan past in de achterbak van een Focus hatchback 375 liter bagage. Dat is met de achterbank omhoog. Leg je die bank nog eens plat, dan vergroot de bagageruimte naar nog eens 1.354 liter. 375 tot wel 1.354 pakken melk klinkt natuurlijk als een enorme hoeveelheid. Het kan echter altijd wat meer, want bij Ford Focus stationwagen kan minimaal 608 liter bagage mee. Leg je daar de banken in plat, dan kun je zelfs al 1.653 liter bagage meenemen.

Een stationwagen als leenauto

Vooral met de achterbank omhoog zijn de verschillen dus groot. In vergelijking met de hatchback kan dan in een stationwagen al bijna een dubbele hoeveelheid aan bagage mee. Ben jij van plan om een huurauto uit te kiezen en je wil flink wat passagiers meenemen, dan loont het al snel om een stationwagen te nemen. Zo zorg jij ervoor dat deze passagiers (en jijzelf) ook nog bagage mee kunnen meenemen. Aan ruimte dan dus zeker geen gebrek. Ook als jij langere voorwerpen wilt vervoeren, is een stationwagen dé ideale oplossing. De Ford Focus stationwagen is namelijk 29 centimeter langer dan zijn kleinere broertje.

Hatchback als huurauto

Ga jij echter maar met twee mensen op pad in jullie huurauto? Dan is een stationwagen niet per se nodig. Mocht je nog flink willen inpakken, dan kun je namelijk bij gebrek aan achterpassagiers de achterbank van jouw hatchback neerleggen. Zo heb je namelijk alsnog plek voor 1.354 liter bagage. Dat is in heel veel gevallen natuurlijk meer dan genoeg. Ook zijn hatchbacks minder groot en daarmee vaak iets lichter. Dit komt het verbruik in veel gevallen ten goede.

Twijfel jij daarbij over welke brandstof je moet kiezen? Lees dan ook zeker onze blogpost over het verschil tussen benzine, diesel en elektrische huurauto’s. Heb jij nog vragen over één van onze huurauto’s? Laat het dan zeker weten!