Skip to content
This page is only published in Dutch

Gratis of goedkoop parkeren

Tips
Diks Autoverhuur, May 4, 2021, 8:15 AM

Ga jij een auto huren om een dagje of weekendje naar een nieuwe stad te gaan? Dan ontkom je niet aan het betalen van parkeergeld. Helaas zijn de parkeertarieven in de steden steeds hoger komen te liggen, wat goedkoop parkeren knap lastig maakt.

Als jij een auto gaat huren om een dagje naar een andere stad te gaan of weekendje in een nieuwe provincie te besteden, is het goed om te letten op waar je je auto parkeert. Het geld dat je bespaart kun je vast wel gebruiken tijdens je weekendje of dagje weg!

Bekijk voertuigen

De oplossing voor goedkoop parkeren in een stad: P+R

P+R is een van de vele manieren om auto's uit drukke stadscentra te weren en zo goedkoper je auto te parkeren. Soms parkeer je zelfs gratis. Het idee van P+R (parkeren en reizen) is dat je je auto parkeert en dan via het OV naar het centrum reist. Om dit aantrekkelijk te maken, is parkeren vaak veel goedkoper op deze plekken en is ook je ov-reis richting het centrum, via het openbaar vervoer, gereduceerd of zelfs óók gratis.

De regels van P+R

Op het eerste oog lijkt het ideaal en in vele gevallen is het ook zo, maar enkel als je je aan een aantal regels van de P+R houdt. Zo is de parkeergelegenheid speciaal voor bezoekers van de stad. Het is dus niet de bedoeling dat omwonenden het als een goedkope dagelijkse stalling gebruiken. Om dit te voorkomen zijn er een aantal regels. Deze regels verschillen per gemeente, maar ook per parkeerplaats. Het is dus altijd verstandig om de regels van de P+R van je keuze vooraf op te zoeken.

9 punten waar je op moet letten bij het parkeren in een P+R

Wil jij jouw huurauto op een goedkope manier parkeren in een P+R? Volg dan onderstaande stappen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Wel zo fijn als je een zorgeloos dagje weg of weekendje weg bent.

Check of je moet reserveren

Bij sommige P+R’s moet je vooraf reserveren. Check daarom voordat je gaat rijden of dit bij de P+R waar jij wilt parkeren ook zo is. 

Plan je aankomsttijd

Afhankelijk van je aankomsttijd kan het parkeertarief erg verschillen. Zo kan het zijn dat je voor 24 uur parkeren niet 1 euro betaalt, maar 8, omdat je vóór 10 uur ’s ochtends je auto weg hebt gezet. In dit geval kun je soms beter een uur of paar minuten eerder of later vertrekken. 

Check of er in de buurt evenementen zijn

Het kan zo zijn dat een P+R een aangepast tarief gebruikt, bijvoorbeeld wanneer er in de buurt een evenement is. Denk hierbij aan de P+R bij de Amsterdam ArenA: wanneer er een voetbalwedstrijd of concert in de ArenA of Ziggo Dome wordt gehouden, geldt het goedkope tarief bijvoorbeeld niet. Ga jij niet naar dit evenement, maar bezoek jij de binnenstad? Dan kun je beter voor een andere P+R kiezen deze dag!

Bepaal hoe lang je ergens wilt staan

 Bij een P+R geldt er vaak een maximale parkeerduur. Daarbij moet je ook nog controleren wanneer je lang mag blijven staan: door de weeks kan een kortere maximumduur gelden dan in het weekend, bijvoorbeeld. Het is dus goed om dit te plannen van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het betalen. Overschrijd je het parkeertermijn, dan kan het zijn dat je over de resterende uren een vol tarief betaalt.

Bepaal hoe je verder wilt reizen

Een P+R is vaak zo ingericht dat je een speciaal tarief ontvangt wanneer je met het OV doorreist. Wanneer je in deze gevallen niet verder reist met het openbaar vervoer, geldt het speciale tarief (meestal) niet. Je hebt echter ook P+R’s waar je tegen een gereduceerd tarief een taxi kunt reserveren.

Het afrekenen

Ook het moment van betalen en de manier van betalen verschilt per P+R. Zo kan het zijn dat je direct na het neerzetten van je voertuig moet betalen bij het automaat. Hier kun je bijvoorbeeld betalen bij een automaat met een uitrijkaart of je ov pas. Het kan ook zo zijn dat je alleen je ov-kaart krijgt, en pas bij terugkomst de parkeerplaats betaalt.

Let erop dat je niet overal meer met contant geld kunt betalen. Zorg  dus voor voldoende saldo op je pas!

 Met hoeveel mensen wil je reizen?

Je betaalt per auto natuurlijk één keer het parkeertarief. Reis je vanuit die auto door met meerdere personen, let er dan goed op of iedere passagiers een eigen ov-ticket nodig heeft. Af en toe kun je per passagier een ticket met gereduceerde tarief halen, maar er zijn ook plekken waar je voor iedere passagier apart het volledige tarief moet betalen.

Vanaf waar in de stad reis je terug naar de P+R?

Dit is iets waar veel mensen de mist mee ingaan. Voordelig parkeren kan achteraf veel duurder zijn wanneer je niet vanuit het centrum van een stad terugreist naar de P+R. In deze gevallen is het zo dat het goedkope tarief alléén geldt wanneer je laatste check-in binnen de centrumzone van de stad ligt. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld het geval. Erg goed om op te letten, het kan je veel geld besparen. Een dagje naar een andere stad kost al genoeg. 

Je zult je vast afvragen waarom dit is. De reden hiervoor is dat P+R plaatsen voor een bezoek aan het drukke centrum bedoeld zijn, en niet enkel om parkeerkosten te besparen. Reis je met de auto naar een wijk buiten het centrum, dan zal je gewoon daar moeten parkeren en het daar geldende tarief betalen.

Wanneer check je uit bij het ov?

De laatste stap is het controleren van de tijd van reizen. Bij sommige P+R’s mag deze niet langer dan een uur reizen met het OV zijn, wil je voor het gereduceerde parkeertarief in aanmerking komen.

Ga jij een auto huren voor een dag? Of ben je op zoek naar een auto voor een weekendje weg? Dan huur je natuurlijk een auto bij Diks Autoverhuur. Onze auto’s zijn perfect geschikt voor het ontdekken van een nieuwe stad. Je kunt veel geld besparen door te parkeren op een plek buiten de stad en met het OV een klein stukje naar de binnenstad te reizen. Het bedrag dat je bespaart kan soms wel tot in de tientallen euro’s lopen. Hiermee kun je toch weer een leuk museum bezoeken of lekker uit eten gaan.