Skip to content
This page is only published in Dutch

DIKS 💙 Everybody

Samen op de goede weg
DIKS autoverhuur, Jul 31, 2023, 8:30 AM

Van 1 t/m 6 augustus is het Pride Amsterdam. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor de acceptatie en gelijkheid van LHBTI's overal ter wereld. Een groots feest en tegelijkertijd indrukwekkend pleidooi voor vrijheid om te zijn wie je bent en houden van wie je wilt. We spraken erover met Marc, Senior Event manager bij Pride Amsterdam.

Daarnaast hielpen we hen op weg in de kleurrijkste bus van Nederland! Heb jij 'm al gespot? De Mercedes Sprinter 15m³ (Pride Editie) is nu ook (tijdelijk) te huur!

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil.

Pride Amsterdam & DIKS

Wat maakt Pride dit jaar anders dan vorig jaar?

Sinds 2014 organiseert Stichting Pride Amsterdam met veel succes de jaarlijkse Pride in Amsterdam. Daarbij is het programma een spiegel van de huidige maatschappij en verandert en breidt de programmering ieder jaar uit. Om aan de wensen en verwachtingen van de vele – soms nieuwe – doelgroepen te blijven voldoen hebben meerdere partijen aangegeven Pride Amsterdam in 2023 op zich te willen nemen. Het resultaat is dat er een verdeling is gemaakt waardoor meer ruimte is ontstaan voor een nog bredere focus. Queer Amsterdam verzorgd dit jaar van 22 t/m 28 juli de programmering en Stichting Pride Amsterdam van 1 t/m 6 augustus. Het overkoepelende programma voor de twee weken heet Queer & Pride Amsterdam.

Na een jaar lang voorbereiding, begint de opbouw. Hoe gaat dat in z'n werk?

Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al meer dan 25 jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad, maar dat gaat natuurlijk niet zonder enige voorbereiding. Ik ben sinds 2018 betrokken bij Pride Amsterdam en verantwoordelijk voor de botenparade en partnerships. De voorbereiding begint dan ook eigenlijk direct alweer als we een editie hebben gehad. Vanaf dan is het eerst evalueren, maar ook direct weer gesprekken aangaan met nieuwe potentiële partners en B2B events, waaronder een kerstgala voor al onze Pride relaties en partners. In januari begint de inschrijving voor de botenparade en in februari organiseren we alweer een kick off waar we deelnemers bekend maken en dan begint de hele productie langzaamaan alweer vorm te krijgen. Ons team is dan ook niet erg groot, we zitten vast met 3/4 mensen op kantoor en naarmate Pride dichterbij komt worden dit er steeds meer. Pride Amsterdam wordt grotendeels gedragen door vrijwilligers. Zo hebben we 12 commissies (Senior, Youth, Trans, Corporate, Women, Sport etc) die allemaal door vrijwilligers worden gedreven en organiseren zij ook grotendeels de activiteiten voor hun (sub)community. De echte grote evenementen zoals bijvoorbeeld de botenparade, dat wordt door ons als werkorganisatie georganiseerd.

Het liefste zouden we natuurlijk 365 dagen rond Pride in de stad willen organiseren en voelen. Zichtbaarheid voor de LGBTI+ community is dan ook het belangrijkste doel. Het is ook een vorm om weer even dichter tot elkaar te komen, waar strijden we nu eigenlijk voor en wat moet er nog gebeuren, want het op gebied van Internationale tolerantie en emancipatie zijn er nog grote stappen te maken. Wij waren dan ook erg blij dat DIKS op deze manier ons wilde ondersteunen en dit ook zichtbaar wilde maken door ons onze eigen Pride productiebus te gunnen. Uiteindelijk streven we allemaal naar een mooiere wereld en ik denk dat DIKS dat op deze manier ook toont, niet alleen naar de buitenwereld, maar ook naar al hun medewerkers.

Hoe groot is Pride in Amsterdam ten opzichte van andere steden?

Sinds het ontstaan in 1996 heeft onze Pride zich ontwikkeld tot een meerdaags festival en is uitgegroeid tot een van de beste en grootste vieringen in zijn soort, wereldwijd. De stad verandert in een regenboog van evenementen met dansfeesten, filmfestivals, sportevenementen, debat en cultuur, een Pride Walk, een Rainbow Park en in het slotweekend gaat letterlijk en figuurlijk het dak eraf met op meerdere locaties buitenpodia.

Het jaarlijkse hoogtepunt is natuurlijk de wereld beroemde en unieke Canal Parade bestaande uit een bonte stoet van 80 boten en honderduizenden enthousiaste en kleurijk uitgedoste bezoekers. Nergens op de wereld wordt Pride op zo’n schaal op het water gevierd als in Amsterdam. Het is een belevenis die elke LHBT’er een keer in zijn leven wil hebben meegemaakt. Na een tocht van 6 km en 2 uur lang te zijn toegejuicht hebben de meeste internationale LHBT activisten ook weer hoop en energie voor de emancipatie strijd in eigen land.

 Wereldwijd zijn er nog honderden Prides, zo zijn wij als Pride Amsterdam ook lid van InterPride. Een vereniging van Prides waar we elkaar ondersteunen en informeren over situaties die in de wereld gebeuren. 

Mensen die er nog nooit geweest zijn, welk onderdeel van het programma mogen zij dit jaar niet missen?

Met meer dan 300+ activiteiten tijdens de 6 dagen van Pride Amsterdam is er voor ieder wat wils. Van de mega straatfeesten tot de botenparade en van de kleine empowering activiteiten in onze Pride Hub tot een traantje wegpinken tijdens één van onze Open Air Cinema’s in West en Zuid. Iedereen is welkom, zolang je je maar wel kan vinden in onze boodschap; Wees wie je bent en houdt van wie je wilt! Kijk voor het volledige overzicht aan activiteiten op www.pride.amsterdam.

Happy Pride!

De kleurrijkste bus van Nederland

De Mercedes Sprinter - PRIDE editie (15m³) biedt ruimte voor 3 personen, inclusief bestuurder en is uitgerust met een dieselmotor, automatische versnellingsbak en 15m³ laadruimte. Ideaal voor een grote verhuizing of flink klusweekend.
Huur de DIKS x Pride bus!