Skip to content
This page is only published in Dutch

DIKS en het Amsterdam Light Festival: samen verlichten we de stad

Samen op de goede weg
DIKS autoverhuur, Jan 10, 2023, 8:22 AM

Jaarlijks worden in de donkere wintermaanden de grachten van onze hoofdstad voorzien van een beetje extra licht. En nee, dan hebben we het niet over de koplampen van de DIKS vierwielers, maar over de bijzondere lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival (ALF). Een evenement voor Amsterdam, door Amsterdam en als écht Amsterdams bedrijf maakt DIKS hier al 10 jaar lang trouw (een klein beetje) onderdeel van uit.

Op een werkterrein, verscholen op de Oosterdok bij Nemo, spraken we met Joanne. Zij managet zowel de productie als de operatie van het lichtfestival en heeft samen met haar team in een bijzonder snel tempo het sprankelende evenement opgezet. We vroegen Joanne naar de aanloop van de elfde editie van het Amsterdam Light Festival; Imagine Beyond én naar het aandeel van onze blauwe bakwagens tijdens de opbouw.

“Normaal gesproken begonnen we ruim 15 maanden voor de start van het lichtfestival met de organisatie. Dit jaar hebben we dat in slechts 9 maanden moeten doen. Het bleef door de pandemie namelijk spannend of het feest dit jaar wel door kon gaan.”

Iets waar we nu al lang niet meer bij stil staan als je de grote groepen mensen door het drukke centrum van Amsterdam ziet lopen. Ook varen er gelukkig weer overvolle bootjes langs de vaarroute van het lichtfestival, een onmisbaar onderdeel van ALF.

Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het organiseren en uitstippelen van de magische route door Amsterdam?

“Om te beginnen natuurlijk het vinden van de juiste kunstwerken. Gezien de tijdsdruk hebben we een call for artwork gedaan. Dit is een oproep voor bestaande kunstwerken en dit jaar hebben we ongeveer de helft van de route hier mee kunnen vullen. Daarnaast zijn er dus ook heel veel nieuwe kunstenaars aangesloten en zo vormen we een passend geheel.”

We bekijken in haar kantoor de uitgestippelde route die aan de muur hangt met de afbeeldingen van de kunstwerken bij alle locaties. Tijdens ons eigen bezoek aan de route bewonderde we al lichtwerken van grote hoogtes op ingewikkelde locaties. Het besturen van onze grootste DIKS wagens is niets vergeleken met de gecompliceerde processen die nodig zijn om deze lichtshow op te bouwen.

“Die locaties zijn het tweede obstakel. Amsterdam is een stad met heel veel historie, toerisme en logistieke uitdagingen. De samenwerking met de gemeente is dus super nauw. Voor bijna alles is er wel een aparte inspectie en vergunning nodig.”

Dat klinkt inderdaad als een obstakel. Het lichtfestival is een prachtige verrijking van de stad, maar de stad zelf moet het er natuurlijk wel mee eens zijn.

“Gelukkig komt het altijd goed en is de route dit jaar ook weer helemaal goedgekeurd. Ook onze lievelings locaties zoals de Amstelkade en de Magere Brug - die we dit jaar hebben gecombineerd - zijn gewoon weer onderdeel van de route!”

“...Zonder jullie bakwagens zouden onze kunstwerken niet op hun plek terechtkomen.”

Joanne 2023

Toch missen we het belangrijkste onderdeel van dit verhaal nog. Want waar helpt DIKS jullie bij?

“Jullie zijn voor ons zeker een heel belangrijk onderdeel. Want zonder jullie bakwagens zouden onze kunstwerken niet op hun plek terechtkomen.”

En wij maar denken dat we een bijdrage leverde doordat er rijen met DIKS busjes hun gevarenlichten aan het knipperen waren als kunstwerk (grapje natuurlijk).

“Misschien een leuk idee voor volgend jaar, maar we hebben jullie vooral nodig tijdens de opbouw. Een deel van de materialen brengen we met kleine bootjes naar hun plek, maar zonder de blauwe bakwagens die hierbij helpen zouden de meeste kunstwerken nu nog niet staan. Jullie zorgen voor onze efficiëntie.”

Al 10 jaar lang werkt het Amsterdam Light Festival met de voertuigen van DIKS. Deze duurzame relaties vinden we erg belangrijk, maar Joanne gelukkig ook.

“Zelf ben ik nu pas een aantal jaar werkzaam voor ALF, maar mijn voorganger droeg het DIKS stokje direct aan mij over. Mijn contact met jullie verliep vanaf het begin al heel soepel dus ik zag geen reden tot het verbreken van deze samenwerking. Als iets zo goed bevalt, waarom zou je het dan veranderen?”.

“Daarnaast heb ik al heel snel een goede band met jullie opgebouwd en weet ik dat ik snel wordt geholpen. Zo hebben we jullie ook gelijk gebeld toen we ons kantoor gingen verhuizen. Eén telefoontje en binnen no-time konden we aan de slag met verhuizen.”

Fijn om te horen dat er ook buiten de standaard samenwerking aan ons wordt gedacht, wij denken namelijk ook vaak aan de mooie lichtversiering die ALF onze mooie stad elk jaar biedt. 

Als jullie tijdens de twaalfde editie van het lichtfestival blauw met gele lichtjes over de grachten ziet schijnen, is onze 10 jaar durende samenwerking wellicht beloond met een DIKS kunstwerk - het meesterwerk van ALF 2023 natuurlijk. We achten de kans echter niet groot, want zo kunstzinnig zijn we helaas niet. Wel hopen we dat we deze samenwerking mogen verdubbelen en kijken we uit naar de ontelbare lichtjes die er in die jaren zullen schijnen.