This page is only published in Dutch

Deelnemen aan het verkeer is geen grap

Veilig Verkeer Amsterdam
Diks Autoverhuur, 1 Apr 2023 08:00

In 2023 werd bekendgemaakt dat het aantal verkeersongevallen met slachtoffers in 2022 toenam. Ook het aantal fietsongelukken steeg. Hoewel deze stijging te verklaren is door het feit dat er in de voorgaande corona jaren veel minder verkeer op de weg was, is dit een alarmerende trend. Elk verkeersslachtoffer is er immers één te veel. Daarom lanceren wij op 1 april 2023 de campagne "Deelnemen aan het verkeer is geen grap". 

Bij DIKS houden we van een grapje en humor zit in ons DNA, maar als het op ongelukken aankomt zetten wij graag alles op alles om de negatieve gevolgen ervan te verminderen. Daarom richten wij ons, juist vandaag, op het creëren van bewustwording over de verantwoordelijkheden van verkeersdeelnemers.

Want wij geloven dat veilige deelname aan het verkeer levens kan redden.

Zorgwekkende toename in aantal verkeersongevallen

Het aantal verkeersongevallen in Nederland stijgt. Zo hebben er vorig jaar 578 verkeersongevallen plaatsgevonden met minstens één dode en 21.457 ongevallen met minstens één gewonde. Deze ontwikkeling is zorgwekkend en vraagt om actie vanuit de overheid en weggebruikers. 

"Zo’n 95 procent van alle verkeersongevallen ontstaat als gevolg van menselijk falen. De mens is de zwakste schakel en daar moeten we ons dan ook op richten.”

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

Een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal verkeersongevallen is de afleiding in het verkeer. Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon tijdens het rijden, waardoor de aandacht niet volledig op de weg gericht is. Ook de drukte op de weg en de toenemende snelheid van het verkeer spelen een rol. Bewustwording van de risico’s en je verantwoordelijkheid pakken als bestuurder is dus van cruciaal belang.

Laat je niet afleiden, rij voorzichtig

Dus nu rest de vraag, hoe ga jij er voor zorgen dat je met volle focus achter het stuur zit? Om je een handje te helpen geven hieronder tips die inspelen op de meest gemaakte fouten in het verkeer:

  • Zet je telefoon op stil, die appjes kunnen écht wel even wachten.

  • Houd je aan de toegestane snelheidslimiet en laat het racen aan Max Verstappen over.

  • Weet jij nog hoeveel meter volgafstand je moet houden op de weg? We zullen je geheugen even opfrissen! Dit is namelijk minimaal 2 seconden. Gaat je voorganger onder een viaduct door? Dan volg jij minimaal 2 seconden later. 

  • Ben jij de BOB? Zeg het hardop! Een welbekende uitspraak, met een belangrijke boodschap. Rijd nooit onder invloed van alcohol, drugs of zware medicijnen.

  • Wees alert op de weersomstandigheden. Zoals Hollanders altijd zeggen: “April doet wat ‘ie wil”. En we hopen natuurlijk van niet, maar als die hagelbuien ons toch nog lastig komen vallen is het van groot belang dat je niet te hard en vooral heel voorzichtig rijdt (net als elke andere maand overigens).

  • Net iets te veel overuren gemaakt of een uit de hand gelopen feestje gehad gister? Dan kan het zijn dat je eigenlijk te vermoeid bent om nog te rijden. Wees hier héél alert op. Vermoeidheid in het verkeer vormt namelijk een groot gevaar.

Veilig Verkeer Amsterdam

Veilig Verkeer Amsterdam (VVA) is een initiatief van DIKS autoverhuur en in het leven geroepen om het aantal verkeersongevallen in de regio Amsterdam te verminderen. Wat DIKS betreft is elk ongeval er namelijk één te veel.

DIKS voorziet de metropoolregio Amsterdam al bijna 75 jaar van mobiliteit en ziet hierdoor (helaas) van dichtbij de gevolgen van roekeloos rijgedrag en onoplettendheid. Omdat wij dagelijks in contact staan met vele weggebruikers, ziet DIKS het als een schone taak hier iets mee te doen.

De oprichting van VVA is een aanvulling op de campagnes van Veilig Verkeer Nederland, zoals "Ik Rij Mono," waarbij VVA zich focust op de metropoolregio Amsterdam. Hiermee helpen wij de Gemeente Amsterdam meer veiligheid op de weg te creëren.

Met behulp van diverse campagnes, gericht op bewustwording en voorlichting, maakt VVA verkeersdeelnemers bewust van het feit dat een ongeluk vaak in een klein hoekje zit.