Skip to content
This page is only published in Dutch

5 Tips voor het rijden met harde wind

Tips
Diks Autoverhuur, Nov 9, 2020, 5:00 PM

Het stormt: de ruitenwissers staan in de snelste stand en rukwinden voel je aan het stuur trekken! Het is niet altijd fijn om in een auto te zitten wanneer er harde windstoten zijn. Opletten geblazen! Toch kun je ook bij wind prima de weg op. Wel is het hierbij belangrijk dat je nog scherper bent dan normaal en je houdt aan een aantal tips. Wil je weten hoe jij het beste de weg op kan wanneer het hard waait? Lees dan dit blogartikel. Wij geven je een aantal tips!

Bekijk voertuigen

Tip 1: Laat snelheid zakken en houd afstand

Door langzamer te gaan rijden kun je beter en sneller reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties. Daarnaast heb je de auto beter onder controle. Let extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Hier heeft de wind vrij spel waardoor de windstoten je extra hard kunnen raken. Als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je er voorbij bent krijg je de volle laag. Wees hierop bedacht.

Tip 2: Houd het stuur met twee handen vast, maar rijd niet krampachtig

Met twee handen aan het stuur kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto’s wanneer je die passeert. Probeer als het veilig is midden op de rijbaan te rijden, zodat je marge hebt wanneer de auto door een windstoot uit koers wordt gebracht. Daarnaast kun je beter geen gebruik maken van cruise control. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder scherp bent. Zorg ervoor dat je je stuur niet samenknijpt, dit kan er weer voor zorgen dat je snel een verkeerde beweging maakt.

Tip 3: Vermijd het rijden met bakwagen, caravan of aanhanger

Ben jij van plan om tijdens een storm een flink stuk met een lege bakwagen te gaan rijden? Let dan op! Bakwagens worden nog harder geraakt door windstoten. Helemaal als ze leeg zijn. Pas je snelheid extra aan. Rijden met een aanhanger of lege bakwagen wordt soms afgeraden. Hoge aanhangers vangen veel wind en kunnen makkelijk omver worden geblazen. Houd de verkeersinformatie in de gaten voor de rijadviezen. Daarnaast kun met een lege aanhanger of bakwagen beter niet de weg op gaan, deze zijn groot en hebben minder gewicht, waardoor ze veel wind kunnen vangen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Tip 4: Mijd bomen

Wanneer je je auto wegzet bij storm, kun je deze beter niet in de buurt van bomen parkeren. Controleer daarom of er in de buurt geen boom staat die mogelijk kan omvallen of die takken kan verliezen door de harde wind. Let bij het plannen van je route op dat je zoveel mogelijk de wegen met bomen langs de weg mijdt.

Tip 5: Kijk uit voor aquaplaning

Wanneer er naast wind een hevige regenval plaatsvindt, kan er een dun laagje water tussen je autobanden en het wegdek ontstaan. De auto kan dan onbestuurbaar worden en gaan glijden. Laat in dat geval het gas los en probeer niet te sturen. Bij een handgeschakelde auto trap je de koppeling in en probeer je rechtuit te sturen. Wanneer de auto in een slip raakt, probeer dan te sturen naar waar je heen wilt en dus niet naar het obstakel waarvan je bang bent dat je het raakt. Voor een automaat geldt hetzelfde, alleen laat je dan het gas los. Meer tips voor rijden bij regenval lees je in ons blogartikel.

Wij hopen dat je met deze 5 tips iets zekerder de weg op gaat bij wind. Voelt het niet goed? Zet de auto dan aan de kant. Drive safe!