Skip to content
This page is only published in Dutch

10 tips voor het rijden met een caravan

Tips
Diks Autoverhuur, Sep 14, 2020, 8:00 AM

Veel mensen ruilen dit jaar hun vliegvakantie in voor een vakantie met caravan. Een slimme zet als je het ons vraagt. Met een caravan ben jij natuurlijk veel flexibeler en zo vertrokken mocht er ergens een land of gebied op code oranje springen. Maar rijden met een caravan, hoe doe je dat ook alweer? In dit artikel 10 tips om veilig te rijden met de caravan.

1. Let op het gewicht

Als jij met een personenauto gaat, moet deze vaak het dubbele van zijn oorspronkelijke gewicht trekken. Dit merk je vooral bij het wegrijden. Let er op dat je net iets vaker moet schakelen en beter iets langer in een lagere versnelling kunt rijden.

2. Caravan laden

Wil jij goed rijden met een caravan? Dan is het belangrijk dat je je caravan goed belaad. Zware spullen kun je het best zo dicht mogelijk bij de as, onderin de caravan, plaatsen. Volg hierbij de toegestane kogeldruk, en zorg dat de caravan waterpas staat. Dit zorgt er allemaal voor dat je minder snel zult slingeren en je gewicht beter verdeeld is. Je kunt zware spullen voorin bijvoorbeeld beter niet met zware spullen achterin compenseren, maar juist de spullen meer naar het midden brengen.

3. Besteed extra aandacht aan de bochten

Met een caravan moet je een bocht een stuk ruimer nemen dan normaal. Een caravan volgt namelijk niet precies dezelfde route die een auto neemt. Wanneer je een bocht te krap neemt, kan dit voor nare situaties zorgen. Om een indicatie te geven: wacht met het draaien van je stuur tot ongeveer de voorkant van de caravan op de hoogte van de bocht is. Ben jij al een ervaren caravanbestuurder, dan heb je vast weleens van de “schaarhoek” gehoord. Dit is de maximale bocht/hoek die je auto-caravancombinatie kan maken.

4. Achteruit rijden is net een beetje anders

Voor het achteruit rijden met de caravan is de gouden regel dat je zo min mogelijk stuurt. Door gebruik te maken van een hulpspiegel, kun je zien waar de caravan heen beweegt. Stel deze spiegels zodanig af dat je de zijkant, maar ook ongeveer twintig meter achter de caravan kunt zien. Ga je achteruit rijden, focus je dan op een centraal punt een stuk achter de caravan, zodat je ziet waar je heen blijft gaan. Stuur dus bij met kleine stuurbewegingen.

Bij het achteruitrijden is het belangrijk dat je blijft denken aan het S-principe. Stuur naar rechts om naar links te gaan en andersom. Als de caravan dus te veel naar links gaat, stuur je ook naar links om de caravan te corrigeren. Dit is ingewikkelder dan het lijkt, daarom is het goed om rustiger te rijden.

5. Berg op

Ga jij in de bergen rijden? Let er dan op dat je in de juiste versnelling zit voordat je de berg oprijdt: stel de juiste versnelling in voordat je gaat klimmen. Let erop dat je met een caravan nu eenmaal langzamer rijdt. Zodra meer gas niet zorgt dat je sneller rijdt, is het tijd om terug te schakelen.

Ga jij op een helling parkeren? Dan kun je de caravan beter in een klein bochtje achter de auto zetten. Dit zorgt ervoor dat je tijd wint bij het wegrijden.

6. Berg af

Ook als je wilt dalen, komen er risico’s kijken bij het rijden met een caravan. Dit komt omdat je caravan, die zwaarder is dan je auto, sneller wilt rijden. Je hebt het gevoel dat je geduwd wordt. Het is hierbij erg belangrijk dat je langzaam rijdt. Hierbij is het niet erg om een paar keer stevig op je rem te drukken. In principe kun je de regel aanhouden dat je de berg afrijdt in dezelfde versnelling als dat je hem oprijdt. Zo kun je op je versnelling afremmen.

7. Het kunstje van inparkeren

Ook niet erg makkelijk met een caravan is inparkeren. Rijd achteruit tot de achterkant van de caravan aankomt bij het begin van de parkeerplek. Hier kun je de caravan het beste een halve cirkel laten maken, door het stuur volledig naar een kant te draaien. Let hierbij op de schaarhoek. Is deze bereikt, dan kun je het stuur weer helemaal terugdraaien.

8. Slingeren, wat nu?

Als je te snel gaat met een caravan kan deze gaan slingeren. Dit doet hij om zichzelf te corrigeren. Wanneer je boven een maximale snelheid rijdt, zal de caravan gaan slingeren wat erg gevaarlijk is. Ook speelt het beladen van de caravan een rol in de stabilisatie. Mocht je echt veel last hebben van instabiliteit, kun je een elektronisch anti-slingersysteem aanschaffen.

9. Inhalen

Natuurlijk ben je met een caravan een stuk langzamer dan veel andere voertuigen. Daarom moet je in principe alleen inhalen als je zeker weet dat het geen gevaren met zich meebrengt. Als je vrachtwagens inhaalt op snelwegen, bedenk dan dat zij veel meer vermogen hebben dan jij. Dit kun je daarom soms - bijvoorbeeld met tegenwind - beter niet doen.

Wanneer je door grote voertuigen wordt ingehaald, kan het zijn dat je meer slingert. Dit komt door de luchtverplaatsing. Een tip is om zo veel mogelijk op de rechterhelft van de rijstrook te gaan rijden.

10. Geniet!

Op vakantie gaan met de caravan is een super groot avontuur. Soms is het spannend, maar met deze tips kom je vast een stuk verder. Vergeet vooral niet te genieten!