Skip to content
This page is only published in Dutch

10 Tips bij het autorijden met hevige regenval

Tips
Diks Autoverhuur, Nov 9, 2020, 1:00 PM

Het is herfst, het seizoen van hevige regenval en windvlagen. Na het mooie weer van deze zomer, is het soms even schakelen om weer in de auto te stappen met hevige regenval. Omdat er deze week flink wat buien worden voorspelt, geven wij je in dit blogartikel 10 tips voor het rijden in een huurauto of busje bij regenval.

Bekijk personenauto's

Tip 1: Controleer voordat je wegrijdt je bandenspanning en profiel

Voordat je wegrijdt is het van groot belang dat je je bandenspanning checkt. Helemaal wanneer het regent. De juiste bandenspanning zorgt voor een optimale grip. Daarnaast is het ook belangrijk dat het profiel goed zichtbaar is. Al bij twee millimeter ligt aquaplaning op de loer en bij honderd km/uur is op nat wegdek bijna twintig meter meer nodig om de auto tot stilstand te brengen. Wanneer je een auto of busje huurt bij Diks Autoverhuur, controleren wij ook altijd de bandenspanning en het profiel voordat jij de weg op gaat. Wel zo veilig!

Tip 2: Vermijd plassen met water versleten wegdek

Wanneer er te veel water tussen het wegdek en het profiel van je banden zit, ontstaat de kans op aquaplaning. Hierbij wordt je auto als het ware opgetild en verliest hij grip op de weg. Het is daarom goed om plassen op het wegdek te vermijden. Ook omdat je remmen dan beter werken.

Tip 3: Let op de juiste handeling bij slip

Wanneer je slipt, is je eerste reactie om hard op de rem te gaan staan. Dit is niet de bedoeling, want dan glijd je juist door. Laat het gas los, druk het rempedaal gelijkmatig en stuur de auto de andere kant op. Hierbij is het belangrijk dat je direct ontkoppelt.

Tip 4: Verminder snelheid

Sinds het voorjaar van 2020 is de maximum snelheid in Nederland verlaagd. Toch is het bij hevige regenval verstandig om je snelheid te verminderen. Zo houd je meer grip op de weg, zodat als er iets gebeurt je je auto beter onder controle hebt. Daarnaast is het mogelijk dat de ruitenwissers bij zware regenval de regen niet kunnen verwerken. Bij lage snelheden gaat dat beter.

Tip 5: Zet de airco en achterruitverwarming aan

Door plotselinge harde regenval kan het zijn dat de autoruiten beslaan aan de binnenkant. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de condens geen kans krijgt. Zorg er daarom voor dat de airco van je auto aanstaat. Wil je dat je achterruit condensvrij blijft? Gebruik dan de achterruitverwarming.

Tip 6: Houd voldoende afstand

Afstand houden in het verkeer is altijd aanbevolen, maar bij hevige regenval is het noodzakelijk. Doordat je grip op de weg verminderd, word je remweg verlengt. Het is daarom van groot belang dat je voldoende afstand houdt van je voorrijder. Zo zul je op tijd kunnen remmen als er onverwachts iets gebeurd.

Tip 7: Zet je cruise control uit!

Rijden met regen vereist veel oplettendheid en aandacht. De cruise control kan hier de reactietijd en gasgeven nadelig beïnvloeden. Gebruik de cruise control bij slechte weersomstandigheden dus niet.

Tip 8: Blijf uit de buurt van bussen en vrachtwagens

Grote voertuigen verplaatsen meer water met als gevolg dat de grote hoeveelheden water het zicht kunnen belemmeren. Probeer bussen en vrachtwagen daarom te ontwijken door er vooral niet achter te blijven rijden.

Tip 9: Zet de auto aan de kant

Voelt het niet goed om in de auto te zitten met zware regenval, of maakt de storm je bang? Zet de auto dan aan de kant, als het mogelijk is. Wel zo veilig, want safety cars ga je niet aantreffen op de openbare weg.

Tip 10: Let extra op bij regen na mooi, droog weer

Als het een periode mooi en droog is geweest, kan het zijn dat er rubberresten en olie op de weg liggen. Wanneer het dan een klein beetje regent, zal het zich mengen met het vuil en niet voldoende wegspoelen. Hierdoor kan de weg extra glad zijn, let hier op!

Wij hopen dat je met deze 10 tips veilig de weg op kan in een van onze huurauto's of busjes! Veel rijplezier en drive safe!